Saznajte koje su moguće posljedice pomicanja sata!

Pomicanje sata u proljeće, pokazalo je nekoliko provedenih studija, ima nekoliko posljedica koje ne bi trebalo zanemariti. Primjerice, prema tim studijama, ono se povezuje s povećanjem slučajeva srčanih udara i automobilskih nesreća, piše Daily Mail.

Zabilježeno je da se u sedmici pomicanja sata dogodi 17 posto više srčanih udara nego dvije sedmice prije, ističu istraživači iz bolnice William Beamont u Michiganu, SAD. Čak je 71 posto više srčanih udara zabilježeno je na sam dan pomicanja sata nego nedjelju prije toga, pokazali su podaci zabilježeni u toj zemlji, prenosi Dnevnik.hr.

Studija američkog žurnala za kardiologiju, govori o tome da ometanje u spavanju može promijeniti razine hormona i podići krvni tlak, što utiče na srce. Međutim, također je otkriveno kako pomicanje sata u jesen nema toliko uticaja na broj srčanih udara.

I druge su studije dale zanimljive rezultate o danima nakon proljetnog promicanja sata. Učenici tada ispite rješavaju lošije, a internetske tražilice bilježe povećanu potragu za web stranicama koje nude zabavni sadržaj i to upravo tokom radnog vremena.

U medicinskom časopisu ‘Sleep Medicine Reviews’ stoji kako unatoč tome što se smatra da pomicanje sata ima ‘male posljedice’, sve više dokaza pokazuje suprotno. Da se privikne na ovakvu promjenu, tijelu treba i sedmica dana.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close