Savjet MZ Zimča: Pismo načelnici Amri Babić u vezi deponije

Poštovan načelnice,

Svjestan sam osjetljivosti ove teme, kao i  Vašom preokupiranošću različitim problemima, ali  s obzriom na Vašu dosadašnju spremnost da otvorite i neke tabu teme na općini osjećam moralnu obaveze da Vam ukažem  zbog čega sumnjam da je kupovina i uknjižba zemljištu na kojem se nalazi deponija nezakonita.

Na  satanaku smo između ostalog otvorili   razgovore i o načinu sticanja vlasništva   Asflaltgradnje d.o.o. Visoko na zemljištu na kojem se nalazi deponija. Moje pitanje nije imalo, niti  ovo  pisanje ima  za cilj  diskreditaciju,  niti okrivljivanje bilo koga. Cilj je samo jedan, da konačno neko ovom narodu kaže istinu ma kakva ona bila.

Naime 1986 godine usvojen je Zakon o građevinskom zemljištu (dokument u PDF-u) koji je sa promjenama iz 1990 godine pruzet u FBIH. Članom 4 navedenog zakona je propisano da  na gradskom građevisnskom zemljištu ne može postojati pravo svojine, a odredbom člana 5. izričito se isključuje mogućnost otuđenja ovog zemljišta iz društvenog/državnog vlasništva,tek  Zakon iz 2003.  godine uvodi jednu od najznačajnijih novina, tako što članom 4 propisuje da gradsko građevinsko zemljište može biti u privatnom i u državnom vlasništvu.

 Imajući u vidu da je kupovina zemlišta obavljenja 1998 godine, te navedene zakonske odredbe, koje su tada bile na snazi, samo po sebi se nameće pitanje kako i na koji način je došlo do promjene titulara zemljišta i u skladu sa kojim propisima.

Mišljenja sam da se ova i slična pitanja ne tiču samo Vas već građana cijele općine, stoga smatram da bi Općinsko vijeće kao reprezenet svih građana trebalo usvojiti jednu inicijativu kojom bi se krenulu u jednu sistematičnu analizu kupovine i prodaje gradskog građevinskog zemljišta do usvojanja ovog Zakona iz 2003 godine koji to omogućava.

PONAVLJAM NE TVRDIM DA SAM UPRAVU SAMO NA OSNOVU UGOVORA O KUPOPRODAJI I NAVEDENIH ZAKONSKIH ODREDABA SUMNJAM BAŠ KAO ŠTO SUMNJAJU SVI DRUGI GRAĐANI.

Unaprijed tražim halal za oduzeto vrijeme

Savjet MZ Zimča

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close