BiHPolitika

Savez za promjene glasao protiv povećanja akciza, na potezu državni parlament

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama s pratećim setom zakona, odnosno nacrtima Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda i Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

“Vijeće ministara BiH je usvajanjem ovog seta zakona uradilo svoj dio posla u ispunjavanju preduslova za nastavak aranžmana s MMF-om. Ovi zakoni poslani su u parlamentarnu proceduru”, kazao je Zvizdić koji se nada da će oba doma Parlamenta BiH u skorije vrijeme zakazati sjednicu kako bi bili stvoreni realni uslovi za realizaciju i implementaciju aranžmana s MMF-om.

Zvizdić je dodao da će biti zatraženo da se zakoni u Parlamentu BiH usvoje po hitnom postupku.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama je imao većinsku podršku, a protiv su glasali predstavnici Saveza za promjene Mirko Šarović i Igor Crnadak. Uprkos tome bilo je dovoljno glasova.

“Ministar Crnadak i ja smo glasali protiv iako podržavamo razvoj infrastrukture i reformski put BiH, ali smo naglašavali više puta da se kroz ovaj namet od 15 feninga osigura minimalan nivo zaštite za one koji će biti najugroženiji, a to su poljoprivrednici. Bez posebnog plana oni će doći u tešku situaciju. Mi smo u više navrata tražili da se uvede kategorija plavog dizela ili da se od 15 feninga odvoje 3 ili 4 feninga t da se taj novac odvoji u budžete entiteta i da poljoprivrednicima kako bi se ublažile posljedice adaptiranog SSP-a. Nije bilo razumijevanja za naš stav, ne mislim na kolege u Vijeću ministara, ali očito da predstavnici Vlade RS-a i MMF-a nisu imali razumijevanja i šuti se o aranžmanu sa MMF-om, a očekuje se da ovaj dio tereta podnese Savez za promjene”, smatra ministar Šarović.

Dodao je da to nije moguće. Podsjetio je da iza pisma namjere stoje i potpisi predstavnika Vlade RS-a.

“Kroz pismo namjere su jasno naznačili da će uštedjeti pet mliona KM za podsticaje. Ovo je naš jasan stav, zakon ide u dalju proceduru i vidjet ćemo ima li načina da se kroz amandman ili na neki drugi način upotpuni set za dio koji se tiče poljoprivrednika”, kazao je Šarović.

Ministar Vjekoslav Bevanda je kazao da je zakon dobar i da su ispunjeni uslovi za drugu tranšu kredita MMF-a.

“Entiteti i Distrikt Brčko će dobiti drugu tranšu kredita, imamo ugovoreno i u fazi dogovoranja blizu 800 miliona za cestogradnju, prvenstveno za autoput. Budući da su napravljene analize i pokazano je da oni ne mogu izdržati kreditna zaduženja, to ne ide za krpljenje nikakvih rupa nego na račune cesta i autocesta i taj novac će biti korišten za vraćanje kredita i nove radove”, kazao je Bevanda.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close