NogometSport

Savez najavio sankcije Širokom Brijegu: Ovo je država svih nas, nećemo ostati nijemi

Nakon sramotnog navijanja i ponašanja navijača Širokog Brijega u uzvratnoj utakmici finala Kupa Bosne i Hercegovine, u kojoj je Široki nakon penala savaladao Sarajevo, Nogometni savez Bosne i Hercegovine najavio je sankcije za domaćina utakmice i njegove navijače.

Sarajevo je sinoć slavilo sa 1:0 u regularnom dijelu, a pošto je na Koševu poraženo identičnim rezultatom, utakmica na Pecari odlučena je nakon penala u kojima je uspješniji bio Široki Brijeg koji je tako došao do svoje treće titule prvaka Kupa BiH.

Nažalost, utakmicu su obilježili brojni izgredi navijača domaćeg kluba koji su najprije izviždali himnu Bosne i Hercegovine, a kasnije brojnim nacionalističkim izrazima opskrnavili sinoćnji događaj.

Veliku prašinu podigao je i izvještaj delegata utakmice Ivice Galića koji je napisao kako na utakmici “nije bilo incidenata” iako su igrači Sarajeva gađani raznim predmetima.

Saopćenje Saveza prenosimo u cijelosti.

“Finale Kupa svake države je svečani čin. Izgleda da to jedino nije slučaj u našoj zemlji, što potvrđuju događaji tokom i nakon revanš meča finala Kupa, odigranog sinoć u Širokom Brijegu, između ekipa NK Široki Brijeg i FK Sarajevo.

Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski praznik nogometa, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i huliganizma, te ponižavajući odnos prema državnoj himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti nijem i slijep na parole “Za dom spremni”, “Ubij baliju” i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom. Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostijuće ekipe i zvanica prije utakmice od strane rukovodstva NK Široki Brijeg ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćin navijača.

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

NS BiH će nastaviti odlučnu borbu za izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kup-a BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas”, stoji u saopćenju.
( FENA)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close