Savez logoraša BiH: Kakvu igru igraju sudovi i tužilaštva u BiH

Savez logoraša BiH osudio je puštanje na slobodu Gorana Sarića, optuženog za zločine iz 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Prvostepenom presudom Suda BiH Sarić je bio osuđen na 14 godina zatvora za zločine u Nahorevu, ali ga je Apelaciono vijeće Suda BiH nakon toga oslobodilo tih optužbi.

Tužilaštvo BiH nije našlo dokaze da je Sarić nadzirao i učestvovao u razdvajanju tri grupe muškaraca koji su bili u psihijatrijskoj bolnici Jagomir, a koji su tu bili zatvoreni 19. juna 1992. Dio njih kasnije je odveden u logor, dio protjeran, a jedan broj ubijen.

Iz Saveza logoraša BiH saopćili su kako su se ranije uvjerili u nemar vladajućih struktura u BiH, ali ih najviše pogađa činjenica da ni oni, koji bi trebali da štite interese žrtva, a to su sudovi i tužilaštva, također nisu ništa odgovorniji ni profesionalniji.

– Kako drugačije objasniti činjenicu da Sud u prvostepenom postupku za počinjena krivična djela ratnog zločina izrekne presudu i počinitelja zločina osudi na 14 godina zatvora, koja u drugostepenom postupku bude izmijenjena i počinitelj je oslobođen – navode iz Udruženja logoraša BiH. Ko je pogriješio? – pitaju se u Savezu logoraša BiH.

Da li je to Tužilaštvo koje je u prvostepenom vijeću dalo dovoljno činjenica i dokaza za osudu? Da li je to prvostepeno vijeće, koje je na osnovu nedostatnih i slabih dokaza tužilaštva donijelo osuđujuću presudu? Da li možda sada griješi drugostepno vijeće koje oslobađa osumnjičenog jer nije, van razumne sumnje, utvrđena njegova odgovornost za zločine za koje se tereti optužnicom? I još važnije pitanje, kakve igre igraju tužilaštva i pravosudni organi u ovoj državi i ko je za ovu farsu odgovoran? – navodi se u saopćenju Saveza logoraša BiH, prenosi Patria.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close