Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH: Obilježavanje 70. godišnjice Bitke na Sutjesci

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini na Tjentištu u subotu, 15. juna, obilježava 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci. 
(Ismar I. – vipromo.ba)

Organizatori su najavili da će manifestaciji prisustvati i veliki broj boraca iz drugih dijelova bivše Jugoslavije. Očekuje se oko 1.000 učesnika iz Crne Gore, Dalmacije, Hrvatske i delegacije antifašista iz Beograda i drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Autobusi će u subotu u jutarnjim satima krenuti Prema Tjentištu, a prevoz je organizovan iz Sarajeva,  Zenice, Tuzle, Goražda, Visokog i drugih mjesta širom BiH.

Taradicionalno kao i svake godine, visočki Titoisti (članovi Društva “Josip Broz Tito”) su spremni za odlazak na obilježavanje jubilarne godišnjice Bitke na Sutjesci. Tako će ujutro iz visočke aleje krenuti autobus poštovaoca lika i djela Josipa Broza Tita, kako stariji koji se sjećaju nekadašnjih vremena, tako i visočka omladina, jer ovaj izlet je zasigurno jedno nezaboravno iskustvo, pogotovo za one koji prvu put odlaze u ovaj dio jugoistočne BiH.

Meteorolozi za subotu prognoziraju sunčano i toplo vrijeme, pa će ovo putovanje biti prilika da se nauči ponešto iz historije te svakako da se uveliča ova značajna godišnjica.

Bitka na Sutjesci je trajala od 15. maja do 16. juna 1943. godine i bila je zajednički napad Sila osovine koji je za cilj imao uništenje jugoslavenskih partizanskih jedinica u bilzini Sutjeske. Odbijanje te ofanzive bila je prekretnica za Jugoslaviju u Drugom svjetskom ratu.

tjentište

 

Tjentište se nalazi u okviru nacionalnog parka Sutjeska. U njemu su 1971. godine podignuti impozantni spomenik (autora Miodraga Živkovića) i kosturnica poginulih boraca u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. U spomen-muzeju upisana su imena više od 7.000 boraca poginulih  u legendarnoj bici na Sutjesci.

Tjentište je u vrieme SFRJ bilo poznato turističko mjesto, znano i pod imenom Dolina heroja, sa godišnjom posjetom od oko 30.000 turista.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close