Saudijska Arabija objavila da je nedjelja prvi dan posta

Saudijska Arabija je saopćila da će prvi dan posta u mjesecu ramazanu u toj zemlji biti u nedjelju 29. juna u skladu sa saudijskim islamskim načinom praćenja kretanja mjeseca, a ne u subotu kao što je to slučaj u većini zemalja, javlja Anadolija.

Saudijske vlasti su odlučile da prvi dan poste bude u nedjelju, a ne u subotu jer se polumjesec, koji označava početak ramazana, nije mogao vidjeti 27. juna u petak. Tako će u ovoj zemlji 28. juni biti posljednji dan šabana a 29. juni će biti prvi dan mjeseca ramazana.

Inače, prema sudijskoj tradiciji, posmatranje polumjeseca golim okom označava početak ramazana.

S druge strane, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su također objavili da ramazan zvanično počinje u nedjelju 29. juna, dok je Evropsko vijeće za fetve i istraživanja donijelo fetvu da ramazan počinje 28. juna na teritoriji Evrope.

Tako je i u Bosni i Hercegovini sinoć sa zalaskom sunca nastupio sveti mjesec muslimana ramazan. Na džamijama širom BiH upaljeni su bili i prvi kandilji, a sinoć su klanjane i prve teravije diljem BiH i drugih zemalja Evrope.

Tako će u narednih mjesec dana muslimani provesti u postu i ibadetu. Post, kao jedan od temelja islama, obaveza je svakog muslimanskog vjernika, osim onih koji putuju ili iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti da se odreknu hrane i pića.

Najsvetija noć u mjesecu ramazanu Lejletul-kadr ili Noć objave, također je jedna od najvećih ljepota ramazana. U toj noći počela je objava Kur'ana, a Lejletul-kadr pada u 27. noći ramazana.

Nakon mjeseca ramazana nastupit će Ramazanski bajram, koji je jedan od dva najznačajnija praznika u islamu. Ove godine Ramazanski bajram u BiH je 28. jula.

Ipak, muslimani u Francuskoj mjesec ramazan započinju u nedjelju, a na danas. Naime, prvi dan posta za muslimane u Francuskoj biće u nedjelju 29. juna, javilo je Islamsko vijeće u Francuskoj (CFCM).

U saopćenju CFCM-a, koji inače predstavlja većinski dio muslimanskog stanovništva u ovoj zemlji, navodi se da će sveti mjesec ramazan u Francuskoj početi u nedjelju, skladno sa početkom u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Jordanu.

S druge strane, Unija islamskih organizacija Francuske (UOIF) ranije je objavila da prvi dan ramazan u ovoj zemlje pada u subotu kao i u većini evropskih zemalja.

Shodno tome, u preko tri hiljade džamija i mesdžida širom Francuske prvi teravih-namaz je klanjan sinoć.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close