Sastanak stranačkih lidera sa Füleom završen bez dogovora

Sastanak lidera i predstavnika šest najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini sa visokim komesarom za proširenje Evropske unije (EU) Stefanom Fueleom koji je trajao gotovo osam sati završen je bez dogovora o implementaciji odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić-Finci“, javlja Anadolija.

Fuele se nakon sastanka nije obratio predstavnicima medija. On će se sutra sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, nakon čega su planirane izjave za novinare.
Izjave bh. političkih lidera pogledajte u video prilogu:

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB) Fahrudin Radončić izrazio je žaljenje zbog nepostizanja dogovora o ključnom pitanju za nastavak integracijskog procesa Bosne i Hercegovine u EU.

“Mislim da nas ovakav rasplet koči na evropskom putu i da građani BiH to nisu zaslužili. Ali, kao i za sve u životu, mislim da će se stvoriti nova prilika da pokušamo riješiti ovako značajnu stvar kao što je presuda ‘Sejdić – FInci'”, rekao je Radončić.
Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je rekao da su akteri večerašnjeg sastanka bili blizu dogovora te da će se prije ili kasnije vratiti za pregovarački sto.

On je istakao da su stranke iz Sarajeva bile spremne prihvatiti takozvani plutajući model kantona, ali im je bio neprihvatljiv zahtijev hrvatskih stranaka da se definiše koji kantoni bi pripali kojem od dva izborna područja u FBiH.

Izetbegović je kazao da se gotovo tokom cijelog sastanka razgovaralo o implementaciji odluke u slučaju „Sejdić-Finci“.

Martin Raguž predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) je rekao da se „nismo pomakli u dogovoru oko dvije točke prošli put nedogovorene, odnosno koja će formulacija stajati u Ustavu BiH“, pojašnjavajući da je kada su u pitanju članovi Predsjedništva BiH sada formulacija da je jedan predstavnik Bošnjaka, jedan Srba i jedan Hrvata.

„Ključni uzrok je nedostatak političke volje svih nas da nađemo rješenje. Loptica je prebačena u naše ruke od strane Fulea i nismo iskoristili sav trud koji su on i njegov tim uložili“, rekao je Raguž.

Lider SDP-a Zlatko Lagumdžija je napomenuo da su razgovori okončani bezuspješno te dodao da se pozicije aktera razgovora nisu bitno promijenile.

Konsolidovani prijedlog Fulea u 14 tačaka nije bio prihvatljiv za jedan broj učesnika razgovora, a prema njegovim riječima onda su se pojavile „ideje o crtanju karata što je opet bilo neprihvtaljivo za jedan broj učesnika“.

Lagumdžija je kao krajnje neprihvatljiv ocijenio prijedlog da u izborno područje broj dva uđu Livanjski kanton, Zapadnohercegovački, Hercegovačko – neretvanski i Posavski kanton.

Bilo je pokušaja da se razgovara i o aktuelnoj situaciji u BiH, a Lagumdžija je rekao da „niko nema pravo u BiH i iz BiH tražiti i prihvatiti rješenje koje bi značilo još nefunkcionalniju zemlju“.

23:52

Sedmi sat nema dogovora

Sastanak u zgradi Delegacije EU između evropskog komesara za proširenje Stefana Fulea i lidera sedam političkih stranaka još uvijek traje.Posljednje informacije novinari su dobili u 19:30 sati. Po završetku sastanka planirano je obraćanje evropskog komesara Stefana Fulea okupljenim novinarima.

19:30

Očekivali smo da će biti nekih pomaka, nažalost ja nisam čuo nijedan novi stav, ništa novo što bi davalo utisak da ima mogućnosti za pozitivan ishod, izjavio je u pauzi sastanka sa visokim komesarom za proširenje Evropske unije (EU) Štefanom Fuleom lider SDS-a Mladen Bosić govoreći o provedbi presude Sejdić – Finci, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ja bih volio da me do kraja ove sjednice razuvjere i da se dođe do bilo kakvog rješenja. Smatram da građanima u BiH treba poslati pozitivnu poruku, a najmanje što se može poslati pozitivno je da se napravi dogovor oko ovog relativno jednostavnog pitanja”, poručio je Bosić, istakavši kako ne postoji politička volja da se napravi dogovor, te da je suština čitave priče „produbljavanje krize u BiH“.

Postoji određeni tekst koji je zajednički usaglašen, ali još uvijek treba pojasniti nekoliko tačaka, kazao je lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je napustio sastanak. Predviđeno je da u Republici Srpskoj ostane direktan izbor i da ona bude jedna izborna jedinica, dodao je Dodik, te da se većinom glasova u ovoj izbornoj jedinici bira član Predsjedništva BiH.

“To je za nas prihvatljivo i mi smo ovdje došli sa tim stavom od ranije. I dalje ostaje problem usaglašavanja određenih procedura u vezi izborne jedinice FBiH i dva područja koja se tamo navode. Gdje će se ona locirati, da li u izborni zakon, ustav, ostaje pitanje kakve su garancije za njegove brze promjene”, kazao je Dodik.

Ukoliko na sastanku bude postignut dogovor, Dodik je istakao kako će se vratiti na sastanak da „promoviše uspjeh“.

“Ja bih volio da se ovo pitanje riješi. RS je dala konstruktivan pristup. Mislim da bi bilo dobro da se uspostavi nova dinamika tim dogovorom, jer bi ona značila aplikaciju za članstvo u EU, što bi relaksiralo odnose na mnogim pitanjima. Onda bi sva ova obećanja koja dobijamo od ljudi iz Evrope o predpristupnim fondovima mogli da vidimo kako se razvijaju”, poručio je Dodik, dodavši da svi lideri na sastanku imaju „legitimne stavove“.

“Zašto ne bi bilo legitimno da politički stav bude i treći entitet? Sve drugo je stvar procedura i koncenzusa. Mislim da u ovoj zemlji treba razviti mogućnost za slobodno političko izražavanje i mišljenje”, zaključio je Dodik.

19.30

U toku je pauza na sastanku evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea sa predstavnicima vodećih bh. političkih stranaka, javlja TV1. Lideri koriste to vrijeme za međusobne konsultacije. Kako smo ranije naveli, dva HDZ BiH traže nove ustupke, odnosno da se kroz izmjene Ustava BiH definišu takozvana dva izborna područja, a kako bi se spriječilo nametanje izborne volje.

18.30 sati

Kako Vijesti.ba saznaju, lideri vodećih bh. političkih partija sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Füleom trenutno razgovaraju o provođenju presude “Sejdić – Finci”.
Nezvanično, predstavnici SDP BiH, SDA, SBB i SDS u načelu su prihvatili 14 tačaka, koje se odnose na ono što su lideri na sastanku u Briselu potpisali, odnosno na sprječavanje nametanja izborne volje i otklanjanje diskriminacije.

SNSD se još nije izjasnio, dok predstavnici dva HDZ traže nove ustupke.

15.45

U Sarajevu je danas iza 15.30 sati počeo sastanak evropskog komesara za proširenje Štefana Fülea sa predstavnicima vodećih bh. političkih stranaka. Sastanku prisustvuje i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Aziju Brian Yee Hoyt.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović mišljenja je da će na današnjem sastanku najviše riječi biti o aktuelnoj situaciji u BiH i načinu kako da se stanje smiri.

Što se tiče provođenja sejdić – Finci”, Izetbegović nije optimista, budući da je i ranije razgovarao sa predstavnicima vodećih bh. političkih partija.

Uoči početka razgovora, potpredsjednik SDA Šefik Džaferović izrazio je nadu da HDZ BiH neće imati novih zahtijeva u pogledu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić – Finci”. Džaferović nije mogao potvrditi novinarima okupljenim ispred zgrade Delegacije EU u BiH da li će tokom sastanka biti razmatrana još neka tema, izuzev provođenja pomenute presude.

Za predsjednika SNSD Milorada Dodika današnji sastanak je “iluzija kao i BiH”.

“Radi se o neozbiljnoj zemlji u kojoj ništa ne funkcioniše”, poručio je Dodik.

Prvi čovjek SDP BiH Zlatko Lagumdžija od evropskog komesara za proširenje očekuje prijedlog na osnovu dosadašnjih razgovora, ali i da se čuje glas građana sa ulica.

Predsjednik HDZ 1990 Martin Raguž smatra da su stvorene nove okolnosti u odnosu BiH i EU, stoga očekuje novi stav Unije.

Uoči početka sastanka, novinarima su se obratili i lideri SBB i SDS, Fahrudin Radončić i Mladen Bosić, koji su konstatovali da ne raspolažu novim informacijama.

Prioritetna tema razgovora biće provođenje presude Evropskog suda za ljdska prava u Strasburu u predmetu “Sejdić – Finci”. Agenciji Fena ranije je potvrđeno da na današnjem sastanku neće biti riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u kontekstu protesta u bh. gradovima.

Iz Delegacije EU u BiH ranije je najavljeno da je cilj posjete evropskog komesara nastavak napora u pomaganju liderima političkih partija da postignu kompromise neophodne za napredak BiH na njenom evropskom putu.

Po završetku današnjeg sastanka planirana je konferencija za novinare.

Podsjećamo, komesar Füle doputovao je u glavni grad BiH danas poslije 14.00 sati, a krajem sedmice očekuje se da će našu zemlju posjetiti Catherine Ashton, visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close