Igor Davidović: Brisel u potrazi za politikom prema BiH

Igor Davidović, šef Misije BiH pri EU u Briselu i dugogodišnji bh. diplomata, smatra da svi politički faktori i društvo u cjelini predstojeći period i dolazak visoke delegacije EU u BiH treba da iskoriste kao priliku da prenesu svoje viđenje o budućnosti BiH na putu ka EU i da se konačno otvori prostor za već dugo očekivani korak – predaju aplikacije za članstvo u Uniji.

U intervjuu za “Nezavisne” Davidović naglašava da je EU trenutno u potrazi za odgovorima kako pomoći BiH da se izvuče iz situacije u kojoj se nalazi.

“EU treba da omogući jače prisustvo BiH u Briselu, a to može samo kroz stvaranje preduslova za otvaranje pregovora o članstvu”, istakao je Davidović, dodajući da je EU trenutno u potrazi za politikom prema BiH.

NN:   Možete li nam iz prve ruke reći kakav je stav Brisela o posljednjim dešavanjima u BiH, u kontekstu pogoršane sigurnosne situacije u zemlji, ali i pokušaja određenih političkih faktora da instrumentaliziraju proteste bh. građana?

DAVIDOVIĆ:  U Briselu proteste ocjenjuju kao izraz nezadovoljstva društvenom i ekonomskom situacijom. Na nasilje se gleda i analizira sa velikom pažnjom jer svi su svjesni krhke situacije u BiH. U Briselu su oprezni kada je u pitanju pozadina nasilnog dijela protesta, a što se tiče pozadine mirnih protesta držim da je visoka predstavnica Ketrin Ešton u svom obraćanju Evropskom parlamentu jasno kazala kako je šokirana navodima u BiH da EU stoji iza njih.

NN:  Najviši zvaničnici EU, upravo uključujući i Ketrin Ešton, komesara za proširenje Štefana Filea i ministra vanjskih poslova Grčke, dolaze u BiH. Šta možemo očekivati od ove posjete i nove serije sastanaka sa bh. liderima, od kojih su svi dosadašnji bili jalovi?

DAVIDOVIĆ:  EU je trenutno u potrazi za politikom prema BiH. Stoga sve najavljene i nenajavljene posjete BiH, a koje će se desiti u narednom periodu, treba da iskoristimo kao priliku da prenesemo svoje viđenje o budućnosti našeg puta ka Evropskoj uniji, da utičemo na poziciju EU i da konačno otvorimo prostor za već dugo očekivani korak – predaju aplikacije za članstvo u EU.

NN:   Imate li informacije kakve poruke i mjere briselska trojka donosi u BiH?

DAVIDOVIĆ:  Brisel je još u fazi šoka, nisu očekivali onakve slike iz BiH. Polako prelaze u fazu preispitivanja svoje politike prema BiH i u potrazi su za odgovorima na pitanja da li oni barem dijelom mogu pomoći zemlji da se izvuče iz situacije gdje se trenutno nalazi.

Poruka će biti jasna i nepromijenjena: “BiH ima perspektivu članstva, pomozite nam da vam pomognemo da se ta perspektiva i ostvari”. Još je rano reći kakve mjere sprema Brisel, ali ono što je vrlo vjerovatno jeste da one neće biti u vidu novih sankcija, koje su se, kako vidimo ovih dana, pokazale neproduktivnim.

NN:   Da li su istinite spekulacije da će nakon posljednjih dešavanja u BiH Brisel popustiti u svojim zahtjevima i uslovima koje zemlja treba da ispuni kako bi mogla aplicirati za kandidatski status?

DAVIDOVIĆ:  Ne vjerujem da će EU popustiti u svojim zahtjevima, ali se nadam da će poslušati ono što su im neki iz BiH i dijela međunarodne i nevladine zajednice govorili od samog početka insistiranja na potpunoj provedbi presude “Sejdić i Finci”. Birokratski i ad hok pristup BiH ne daje potrebne rezultate, i zbog toga ona treba da pristupi sa razrađenom i dugoročnom taktikom. BiH treba omogućiti da uđe u stvarni proces pregovora o članstvu, a onda u okviru tog istinskog procesa europeizacije zemlje, u periodu do punopravnog članstva, tražiti i implementaciju presude u slučaju “Sejdić i Finci” i sve drugo o čemu je u današnjoj konstalaciji odnosa u BiH teško ili nemoguće naći konsenzus.

NN:   Šta onda možemo očekivati od najavljenog jačeg angažmana EU u BiH u predstojećem periodu? Da li je EU spremna prepustiti inicijativu u tom pogledu SAD, što također možemo čuti?

DAVIDOVIĆ:   Od dolaska Petera Sorensena u septembru 2011. godine, kada je EU krenula sa tzv. pojačanim prisustvom u ovoj zemlji, svim dobronamjernim sugovornicima govorim da EU ne treba jačati svoje prisustvo u BiH, nego omogućiti jače prisustvo BiH u Briselu. To može samo kroz stvaranje preduslova za otvaranje pregovora o članstvu, kada istinska interakcija BiH i EU na osnovu partnerskih odnosa i započinje, a sve se predrasude ruše. Iskreno se nadam da je to ono što Brisel sprema za BiH, a kao bivši ambasador BiH u SAD mislim da bi i SAD bile spremne podržati takav veoma pozitivan razvoj događaja.
Bezvizni režim

NN:   Da li su se poslije uvođenja ubrzanog mehanizma suspenzije bezviznog režima za zemlje zapadnog Balkana donekle stišale strasti među migraciono “najugroženijim” državama članicama EU?

DAVIDOVIĆ:  Moj utisak je da je usvajanje ovog mehanizma, barem do sada, djelovalo smirujuće na veći dio birokratskog i političkog aparata zemalja članica EU, a koje su dio šengen prostora. Iako BiH nije nikad ni spominjana kao veliki izvor problema, ono što ohrabruje jeste da u Briselu sve više shvataju da su instrumenti za stvarno sprečavanje “lažnih azilanata” u rukama zemalja članica. U prilog tome ide usvojena Rezolucija Evropskog parlamenta o BiH, u kojoj se pozdravlja najava Njemačke da će skratiti proceduru za dobijanje azila za neke zemlje Zapadnog Balkana, među kojim je i BiH, a što je jedna od najefikasnijih mjera za sprečavanje lažnih azilanata.

(Nezavisne novine)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close