Sastanak sa Fileom bez konkretnog dogovora

Nije postignut nikakav napredak kad je riječ o provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu kao ni o modalitetima izbora članova Predsjedništva BiH.

Federalna TV saznaje da su novi razgovori mogući za tri sedmice

Sud u Strazburu je prije pet godina donio odluku u korist Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmjene Ustava BiH u tom dijelu, što nikada nije učinjeno.

Lagumdžija: Čović očigledno došao s namjerom da nema nikakvog rješenja

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) Zlatko Lagumdžija nakon sastanka je zahvalio Fileovom timu na uloženoj energiji i znanju te istakao da se vidjela iskrena volja kod najvećeg broja učesnika da se stvari pomaknu s mrtve tačke, ali da je “postojao problem koji se zove Dragan Čović”.

“Očigledno je došao s namjerom da nema nikakvog rješenja, jer čim smo neki od kompromisa pokušali da postignemo – ispostavilo se da Čović ima još zahtjeva”, naglasio je da Lagumdžija.

“Bilo je dosta prijedloga koji su suštinski išli ili ka podjeli Federacije prije svega ili u najmanju ruku ka nečem što je uvod u dalji proces rastakanja Federacije pa samim tim i BiH” kazao je Lagumdžija.

To su, ističe, stvari oko čega su se bh. lideri najviše sporili.

“Zahtjevi koji su se pojavljivali su išli ka tome da se zaista vidi jedno potpuno nerazumijevanje i neshvatanje potrebe da dođemo do rješenja tim više što je File izašao s konsolidovanim prijedlogom nakon Praga, koji je formulirao u 14 jasnih tačaka, a koji je otišao čak u susret nekim zahtjevima koje je Čović imao u Pragu, a koji nisu nailazili na naše nerazumijevanje”, rekao je Lagumdžija.

“Nažalost, 18 godina poslije Dejtona smo zaglavljeni, ali treba naći snage da se krene u smjeru ka Briselu. Neki današnji prijedlozi su bili povratak ispod Dejtonskih principa i dalja razgradnja zemlje. Dobro je da smo otvoreno o tome razgovarali i da se zna tačno šta neće moći”, istakao je Lagumdžija.

Dodao je da su svi bili svjesni da treba pronaći rješenje, ističući aktivnu ulogu i predstavnika SNSD-a i SDS-a.

Navodeći da ne misli da je izravan način izbora člana Predsjedništva “potrošen način izbora” konstatovao je da “kad se počelo razgovarati o neizravnom načinu izbora, tek se onda vidjelo koliko smo udaljeni”.

Također, predsjednik SDP-a nakon sastanka izrazio je zadovoljstvo zbog stavova evropskih predstavnika, jer su po njegovom mišljenju učinili sve da se dođe do nekog pozitivnog rješenja.

“File je završio sastanak sa rečenicom: ‘Ja sam na kraju svega ohrabren’. To je i mene ohrabrilo da posmatram stvari malo drugačije”, kazao je Lagumdžija.

Izetbegović: Nažalost, nema pomaka

Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon sastanka bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom izjavio je da “nažalost, nema pomaka”, ali da je “očekivao više od predstavnika Evropske unije da budu striktniji medijatori”.

“HDZ je stalno dizao tu ljestvicu. Ovo je već izašlo iz tračnica implementacije presude Sejdić-Finci. Bili smo spremni izaći u susret opravdanim frustracijama Hrvata, ali ovo već izlazi iz tih okvira”, kazao je Izetbegović, dodajući da se tražio “poseban zakon koji bi bio striktniji od Ustava, da se u Ustav unosu etnička područja…”

“Desetak sati smo se vrtjeli u krugu. Mislim da su predstavnici Evropske unije mogli da budu odlučniji da neke stvari presjecaju kada krenu u krivom smjeru. To sam očekivao od njih, a to nisam dobio”, istakao je Izetbegović.

Radončić: Okrenuti se indirektnom načinu izbora

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB BiH) Fahrudin Radončić zaključio je na kraju sastanka bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom da su SBB, SDP i SDA imali jedinstven stav, odnosno da nisu mogli prihvatiti neke uslove “da se jedinice za prebrojavanje upisuju u Ustav BiH”.

“Umjesto presude Sejdić-Finci počeli smo rješavati mnogo ozbiljnija i teža pitanja. Siguran sam da je direktan način izbora, koji se koristi za podizanje uslova , potpuno potrošen i svi ćemo morati razmišljati da promijenimo način dolaska do rješenja, odnosno da se okrenemo indikretnom načinu izbora”, kazao je Radončić.

Raguž: Povećali broj zajedničkih stajališta

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Martin Raguž istakao je da su bh. lideri na sastanku u Sarajevu otišli korak dalje u odnosu na razgovore u Pragu, te da su povećali broj zajedničkih stajališta oko 14 tačaka.

“Za nešto više nedostaje hrabrost i stavljanje općeg i državnog interesa ispred stranačkog. Još nismo blizu tome, ali mislim da će taj dan doći”, kazao je Raguž nakon sastanka sa Fileom u Sarajevu.

Četrnaest tačaka, navodi, odnosi se na ono što su bh. lideri potpisali u Briselu, odnosno sprečavanje nametanje izborne volje i otklanjanje diskriminacije.

Raguž ističe da “ne vidi zašto se toliko robuje modelu”, dodajući da “treba naći načina da stvarno ono što smo preuzeli javno realiziramo”.

“Mislim da je to moguće i kroz ovaj direktni model i da u naredna tri sedmice možemo doći do rješenja”, zaključio je Raguž.

Prema njegovim riječima, nije jednostavan proces u tijelo Dejtona unijeti evropske vrijednosti i u BiH otkloniti “one eksperimente koji su od Dejtona do danas bili, od nametanja izborne volje do formiranje vlada i vlasti bez onoga što je smisao ove zemlje”.

“To je sada ta granica. Tu nema nikakve priče o podjeli bar kad je HDZ 1990 u pitanju. Ima borba za načela i borba za evropsku BiH”, poručio je Raguž.

Čović: Direktan način izbor članova Predsjedništva nije jednostavan

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović kazao je “da je bilo puno pokušaja da se nađu kompromisi oko svih tema, primarno oko izbora članova Predsjedništva”.

“Bojim se kako neko vjeruje da može u ime jednog naroda birati članove Predsjedništva. Davno smo kazali kako to nećemo moći. Taj pokušaj da tražimo kompromis jednostavno nije uspio uz različite varijacije”, kazao je Čović.

Ukoliko se bude išlo na direktan način izbora, naglasio je da to ne može biti jednostavno, jer smatra da “treba napisati jedan poseban zakon za izbore članove Predsjedništva, koji će se raditi po posebnoj proceduri”.

“Da bi zadovoljili ono što smo do sada usaglasili, a osnova je toga da jedan narod drugom ne bira, onda to uistinu zahtijeva puno pravnog i svakog drugog napora kako to definirati”, rekao je Čović.

Pored toga, tvrdi, ima puno jednostavnijih modela koje “prijatelji iz Federacije još uvijek ne žele prihvatiti kao realnost”.

Ipak, predsjednik HDZ-a izrazio je nadu da će se u naredne tri sedmice naći kompromis.

Bosić: Bh. lideri otišli tri koraka unazad

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je nkon sastanka kako je uvjeren da se radilo ne samo o pitanju presude “Sejdić-Finci”, već i o pokušaju promjene Ustava BiH po drugim osnovama – odnosima među narodima“.

“Divim se upornosti predstavnika Evropske unije koji pokušavaju da ostvare neki napredak. Nažalost, mislim da je ovo danas veliki poraz i da smo svi zajedno otišli tri koraka unazad”, kazao je Bosić.

Odgovornima za takvu situaciju, u koje ne ubraja učesnike sastanka iz Republike Srpske, poručio je da će imati posljedice, kao i da će “svi zajedno snositi konsekvence”.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik također je zaključio da nije bilo nikakvog dogovora “jer se nije uspio naći model za Federaciju”.

www.magazinplus.eu – federalna.ba/Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close