Sastanak s predstavnicima sportskih udruženja oko raspodjele sredstava

U kabinetu Općinske načelnice Amre Babić, u utorak 02.04.2013., održan je sastanak s predstavnicima Sportskog saveza općine Visoko, Nogometnog saveza općine Visoko, kao i s predsjednicima UO NK Bosna Visoko i UO RK Bosna Prevent Visoko. Sastanku su, također,  prisustvovali Fehim Memić, pomoćnik načelnice za društvene djelatnosti, boračko-invalidsku zaštitu i raseljena lica, Melina Hodžić-Travančić, općinski pravobranilac i Edina Ferizović, pomoćnica načelnice za privredu, razvoj, budžet i finansije.

Tema sastanka bila je raspodjela sredstava i načini finansiranja sporta iz budžeta Općine. Usaglašeni su stavovi oko najbitnijih pitanja, te je zaključeno da se raspodjela sredstava i isplate moraju vršiti na transparentan i zakonom predviđen način.

Također, zaključeno je da, iznos sredstava koji se izdvaja za finansiranje sporta u Općini Visoko nije dovoljan da zadovolji sve potrebe, ali uzimajući u obzir trenutne okolnosti i težinu finansijske situacije u budžetu, svakako nije ni beznačajan.

Na sastanku je dogovoreno da će se finansiranje sportskih klubova i udruženja iz budžeta Općine Visoko za 2013. godinu vršiti u skladu s Programom utroška i Javnim pozivom.

Predstavnici sportskih kolektiva i udruženja su se usaglasili u mišljenju da je potrebno stati u kraj nedomaćinskom ponašanju, raditi na uspostavljanju boljih međuljudskih odnosa u sportu, zaustaviti propadanje ugleda sporta, sportskih klubova i sportskih radnika, a koje je uzrokovano naslijeđenim stanjem i ponašanjem pojedinaca, kao i uvesti red i disciplinu afirmišući sportske i ljudske vrijednosti.

Naglašena je potreba veće saradnje rukovodnih tijela sportskih udruženja i građana sa Općinom, njihov veći angažman na obezbjeđenju finansijskih sredstava iz drugih, posebno sponzorskih izvora, ali i odgovorniji odnos spram javne funkcije koju obnašaju.

Polazeći od značaja sporta za zdravlje građana, socijalnu integraciju, sportski prestiž i afirmaciju, moral i druge vrijednosti od općeg interesa, a u želji da, ne samo održi već i otvori nove perspektive razvoja i u ovoj oblasti, naglašeno je opredjeljenje Općine Visoko da i ubuduće podržava transparentan rad klubova koji djeluju na prostoru općine Visoko.

www.magazinplus.eu – Općina Visoko

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close