Sastanak o mjerama štednje u ZDK-u

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević, zajedno sa četiri resorna ministra, održao je sastanak sa predsjednicima upravnih i nadzornih odbora kantonalnih i javnih preduzeća i javnih ustanova na kojem se razgovaralo o aktivnostima na realizaciji Programa mjera štednje.

Od 13 ustanova i preduzeća, koja su u nadzoru ZDK-a, deset je pismeno odgovorilo da već imaju odluke koje se uklapaju u novi program mjera štednje, dok se za tri preduzeća očekuje da u narednih dva-tri  dana održe sastanke i donesu svoje odluke.

– Mi smo nastojali da se dogovorimo u vezi načina saradnje kako bismo imali efikasnije upravljanje, a da kroz program mjera štednje i transparentan rad vratimo vjeru u institucije sistema koja je poljuljana. Očekujem da smo dobili podršku od svih predsjednika upravnih odbora i da će se dogoditi da na ovaj način pošaljemo poruku javnosti – istakao je Galijašević.

Sadašnje aktivnosti na realizaciji Programa mjera štednje su prva faza , a supostavit će se  kontrola utroška sredstava za oko 9.500 korisnika budžetskih sredstava, za koje se izdvajaju plaće.

Nakon što se uspostavi puna kontrola sa javnim ustanovama i preduzećama, Vlada Zeničko-dobojskog kantona će poslati poruku općinskim vijećima u ZDK-u da u istom opredjeljenju, a prije donošenja zakona o plaćama, kontrolišu raspodjelu plaća u svim javnim preduzećima, ustanovama i agencijama, posebno onim za koje se izdvajaju sredstva iz kantonalnog budžeta, iako im Kanton nije osnivač.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close