Sastanak Nikšić – Hill: Kako spriječiti blokadu Federacije BiH?

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić razgovarao je danas u Sarajevu sa otpravnikom poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholasom Hillom o aktuelnoj situaciju u Federaciji BiH koja je nastala nakon što je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir smijenio ministra finansija Federacije BiH Antu Krajinu.

Prenio sam na sastanku neko svoje viđenje, a oni su očito potpuno informisani i svjesni situacije u kojoj se nalazimo, kao što su svjesni i ko nas je doveo u ovu situaciju i nemaju nikave dileme da je to predsjednik Federacije BiH i očekuju od Vlade FBiH da preduzmemo sve što je u našim mogućnostima da ovu situaciju prevaziđemo i da spriječimo blokadu Federacije BiH – izjavio je Nikšić nakon sastanka održanog u Ambasadi SAD-a u Sarajevu.

Vlada će, po njegovim riječima, u granicama svojih ovlaštenja sigurno nešto učiniti.

– Sačekat ćemo, kako smo se i dogovorili, kraj ove sedmice da vidimo da li će rezultirati ovi razgovori. Također, vidjećemo i da li je moguće očekivati privremenu mjeru Ustavnog suda FBiH u nekom razumnom roku do sredine sljedeće sedmice, a ako ne, onda će se Vlada opredijeliti za neku od aktivnosti. Ima nekoliko opcija, ali zasad ne bih o tome dok ne bude konkretizovano prema Vladi i dok ne prođu ove situacije koje očekujemo kada su u pitanju aktivnosti OHR-a i Ustavnog suda – dodao je Nikšić.

Premijer Nikšić je potvrdio da je otkazana sesija Odbora izvršnih direktora MMF-a koja je trebala biti održana 22. januara.

MMF je 22. januara trebao da razmatra pismo namjere BiH, no, to je pomjereno za narednu sjednicu Odbora, budući da nema potpisa federalnog ministra finansija.

oslobođenje.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close