SARS: Novi virus prenosi se kontaktom, do sada umrlo više od 700 osoba!

Riječ je o virusu nalik teškom akutnom respiratornom sindromu – SARS, koji je od pojavljivanja krajem 2003. u Aziji do danas usmrtio 775 ljudi

(Fena)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je danas da se novi smrtonosni respiratorni korona virus, od koga je 18 ljudi umrlo na Bliskom istoku, najvjerovatnije prenosi bliskim kontaktom između ljudi.

Riječ je o virusu nalik teškom akutnom respiratornom sindromu – SARS, koji je od pojavljivanja krajem 2003. u Aziji do danas usmrtio 775 ljudi.

Pomoćnik generalnog direktora WHO Keiji Fukudaje, poslije posjete Saudijskoj Arabiji, koja predstavlja i žarište virusa, rekao je da nema dokaza da je virus u stanju da izdrži opštu transmisiju u zajednicama.

– Ono što najviše zabrinjava je činjenica da su se žarišta javila u različitim zemljama što potkrepljuje hipotezu – da kada postoji bliski kontakt, onda ovaj novi korona virus može da se prenese sa čovjeka na čovjeka – rekao je Keiji novinarima u Rijadu.

Neimenovani stručnjak za javno zdravlje rekao je u izjavi za Reuters da “bliski kontakt” u ovom slučaju znači da se bude na malom zatvorenom prostoru sa zaraženom osobom duži period.

U Saudijskoj Arabiji su umrle još dvije osobe od korona virusa u regionu al-Ahsa, epicentru bolesti u toj zemlji.

Zamjenik ministra zdravlja Zijad Memiš rekao je da je do sada potvrđeno 15 slučajeva obolijevanja, dok je devet osoba umrlo, prenosi Tanjug.

U međuvremenu su francuske vlasti saopćile da je virus potvrđen kod dvije osobe u toj zemlji.

Riječ je o 50-godišnjem muškarcu koji je dijelio bolničku sobu s pacijentom kod koga je ranije otkriveno prisustvo virusa.

Ljekari su stavili pod nazor 124 osobe koje su došle u kontakt s prvim pacijentom, od čega su tri osobe bili zdravstveni radnici.

Virus se od trenutka kad je otkriven prvi put u septembru prošle godine u Saudijskoj Arabiji pojavio i u Jordanu, Francuskoj, Britaniji i Njemačkoj.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close