BiHPolitika

Šarović: Politički konkurenti Saveza za promjene u RS-u vode brutalnu “gadafijevsku” politiku

Sve sve se češće spominjete kao potencijalni kandidat Saveza za promjene za poziciju člana Predsjedništva BiH. Da li ćete prihvatiti kandidaturu ukoliko dobijete podršku stranke?

Proći će još izvjesno vrijeme do konačne odluke Srpske demokratske strane i Saveza za promjene o svojim kandidatima za ključne pozicije za predstojeće opšte izbore. Kao što je poznato, nekoliko ozbiljnih kandidata pominju se kao mogući izbor, a među njima i moje ime. Obzirom da je ovo unutrašnji demokratski proces Srpske demokratske stranke za sada bi se uzdržao od bilo kakvih javnih prognoza i kalkulacija i konačnog personalnog rješenja po ovom pitanju.

Kako gledate trenutnu poziciju Saveza za promjene u RS-u? Smatrate li da u oktobru 2018. možete zbaciti s vlasti SNSD?

Velika šansa postoji samo je pitanje hoćemo li je znati iskoristiti. To zavisi od mnogo faktora, izbora kandidata, kvalitetne pripreme i politike koju ćemo predstaviti, energije koju nosimo… Naši politički konkurenti su ozbiljni, veoma ozbiljni protivnici koji su zaigrali snažnu, opasnu brutalnu “gadafijevsku” politiku u kojoj riječ normalno, demokratično, tolerantno, zajedničko ne postoji. Ta politika i vlast koju je iznedrila ova politika koja ne daje prostor za kompromis i ubija svaki oblik pokušaja demokratizacije društva i razvoj demokratskih vrijednosti i vladavine prava ozbiljno se nudi svojim počinjenim ogromnim greškama, promašajima, lošem podcjenjivačkom odnosu i vladanju prema običnom prosječnom građaninu Republike Srpske da nakon 12 godina bude zamjenjena boljom i pravdenijom. Da li ćemo iskoristiti datu šansu i nametnuti se kao alternativa postojećoj vlasti koja nema više bilo šta da ponudi građanima zavisi od nas.

Je li Savez za promjene od izbora do danas dovoljno uradio da se u RS-u nametne kao bolji politički faktor u odnosu na trenutnu vlast?

Bolji i pravedniji politički faktor i politička opcija svakako jeste, to je moje duboko uvjerenje, ali je veliko pitanje da li je to uvjerenje u dovoljnoj mjeri prisutno , u dovoljnoj mjeri objašnjeno kod onih kojih se to najviše i tiče – građana Republike Srpske.

Kada će biti riješeno pitanje statusa BiH u Energetskoj zajednici?

Bosna i Hercegovina je i sada punopravni član Energetske zajednice i njen status je u ovoj ugovornoj zajednici je neupitan. Ali evidentno je da svoje obaveze u okviru ovog tijela ne ispunjava i da značajno kasni za ostalim članicama. Kada bi na vrijeme usvajala napredno evropsko zakonodavstvo i standarde iz oblasti energetike Bosna i Hercegovina bi obzirom na svoje resurse bila neprikosnoveni lider, glavna zemlja u okviru Energetske zajednice. Ovako provlačimo se, mučimo i kaskamo za drugim suočavajući se sa sankcijama bez šansi za bilo kakve projekte i investicije iz evropskih fondova

Da li ste poduzeli određene korake kako bi Rusija ukinula zabranu uvoza jabuka iz BiH. Da li ste u međuvremenu pregovarali s ruskom stranom i kada se može očekivati ukidanje zabrane?

Aktivnosti po ovom pitanju vodi i Ministarstvo i Uprava za zaštitu zdravlja bilja Bih. Radi javnosti treba da naglasim da entitetska nadležna ministarstva izdaju rješenja i uspostavljaju registar kompanija izvoznika u Rusiju a fitosanitarni nadzor odnosno inspekcijski nadzor na granici je takođe u nadležnosti entiteta. Bez obzira na prednje kao što sam istakao u proceduru smo uputili Odluku kojom bi se ukupno unaprijedile procedure prilikom izvoza u Rusiju a od nadležnih organa zatražili smo sankcionisanje prekršioca u ovom konkretnom slučaju. Uz to pokrenuli smo opsežnu aktivnost u kojoj od nadležnih službi tražimo da utvrde gdje je završilo 17.000 tona jabuke uvezeno iz Poljske u BiH tokom 2017.godine. Kad povučemo ovih nekoliko konkretnih mjera i aktivnosti i ukoliko nas budu slijedili iz nadležnih entitetskih institucija vjerujem steći će se i uslovi za ukidanje zabrane izvoza u Rusiju.

Postoje informacije da je bilo zloupotreba i prilikom izvoza brašna iz BiH u Tursku. Da li postoje problemi po tom pitanju?

Sa takvim inforamcijama ne raspolažem ali potpuno je jasno da u svakom sektoru pa i ovom moramo usavršavati sistem kakao bi suzili prostor za moguće zloupotrebe. Pokušaji za zaobilaženje propisa i zakona od strane pojedinaca biće uvijek, pogotovo ako im damo prostor za tako nešto, ali je suštinski važno da uspostavimo sistem koji je sposoban da otkriva zloupotrebe i sankcioniše prekršioce.

Da li postoje problemi kada je u pitanju izvoz mesa, s obzirom na posljednje informacije o zaraženom mesu koje je izvezeno u Tursku?

U ovom trenutku na postoji institucionalni problem u izvozu mesa u Tursku. Nove količine dogovorio sam nedavno u Ankari. Ovaj slučaj koji pominjete desio se prije šest mjeseci. Na isti način će reagovati Turska inspekcija za bilo koji novi kontingent. Zato inspekcija i postoji a svaka odstranjena i uništena količina ide na štetu izvoznika. Naravno da ovakvi slučajevi nisu dobri za imidž naše industrije mesa. Trenutno dozvola za izvoz mesa u Tursku imaju dvije kompanije iz BiH i upravo danas po informacijama sa kojima raspolažemo počinje otkup žive stoke širom zemlje.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close