-TopSLIDEBiHPolitika

Šarović, Borenović i Nešić otkrili detalje razgovora u Delegaciji EU

“Ja sam rekao Palmeru i Eichhorst da ne znaju s kim imaju posla. Da će se načekati. Da su ih sve slagali i da oni ne žele promjene jer njima ova situacija odgovara”, kazao je Šarović.

Mirko Šarović, lider SDS-a, rekao je nakon sastanka opozicije iz entiteta RS sa specijalnim izaslanicima SAD-a i EU za izborne reforme u državi, Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, kako za njegovu stranku nije problematično brisanje etničkih prefiksa sa izbora za članove državnog predsjedništva.

Kazao je kako je osnovna tema razgovora bilo izborno zakonodavstvo.

“Razgovarali smo o o opštoj situaciji u Bosni i Hercegovini. Željeli su čuti kako je mi vidimo. Ponovili smo stvari da je Izborni zakon vrlo važan za evropski put BiH jer je to jedan od uslova i prioriteta EU. Vlast sve čini da se to ne desi. Govorili smo i o izboru članova Predsjedništva. Po nama nije problema da se izostavi etnički prefiks”, poručio je Šarović.

Naglasio je kako su važne i tehničke izmjene Izbornog zakona ocijenivši kako strankama u vlasti to i smeta.

“Ja sam rekao Palmeru i Eichhorst da ne znaju s kim imaju posla. Da će se načekati. Da su ih sve slagali i da oni ne žele promjene jer njima ova situacija odgovara”, kazao je lider SDS-a.

Naveo je kako su njegove riječi “šokirale” predstavnike međunarodne zajednice.

“Bili su šokirani. Mnogo su manje šanse za promjenu Izbornog zakona nego što misle. Poručio sam im da se naoružaju velikim strpljenjem”, otkrio je Mirko Šarović.

Na pitanje reporterke N1 da li je bilo govora o reduciranju domova naroda, Šarović je odgovorio da o tome nisu razgovarali.

“Rekao sam im da za nas nije problematičan asimetričan pristup, takav slučaj imamo pri izboru predsjednika FBiH i RS”, zaključio je predsjednik SDS-a.

Nešić: Podržat ćemo svaki dogovor Hrvata i Bošnjaka

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić je večeras u Sarajevu kazao kako je specijalnim izaslanicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst “ukazao” kako je nametnuti “Inzkov zakon” dao vjetar u leđa vladajućim strankama u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako će opozicione stranke iz entiteta Republika Srpska podržati svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata u drugom entitetu Federaciji BiH.

“Drago mi je što smo čuli da smatraju da se Izborni zakon u nekim segmentima može mijenjati da bude prihvatljiv za sva tri naroda. Drago mi je što sam čuo Palmera kako za njih nije upitna pozicija RS u okviru BiH. Mi smo rekli da je za nas prihvatljivo da iz RS ide jedan član Predsjedništva BiH bez prefiksa “srpski”. Nama je prihvatljivo sve što predstavlja dogovor Bošnjaka i Hrvata. Ne vjerujem da u ovoj godini može doći do promjena Izbornog zakona”, ocijenio je Nešić.

Borenović: Vladajuća koalicija nema želju da mijenja Izborni zakon


Branislav Borenović zaključio je kako vladajuća trojka “folira” učešće u izmjenama Izbornog zakona svjesno “trošeći” izbornu godinu.

“Ovaj režim nema namjeru da mijenja Izborni zakon, oni to lažno prikazuju”, poručio je Borenović.

Reporetka N1 pitala je lidera PDP-a kakva je bila reakcija stranaca kada im je predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručio kako imaju posla sa lažovima, misleći na vladajuću trojku.

“Mislim da ljudi iz međunarodne zajednice to dobro znaju. Oni imaju neiskrene sagovornike koji ne žele ozbiljne refome. Oni su lažni Evropljani jer u uređenom društvu ne bi imali šta raditi”, kazao je Branislav Borenović.


(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close