Sarajlije u subotu obilježavaju međunarodni dan arheologije

Arheološko udruženje „Panteon“ i Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) iz Sarajeva obilježit će Internacionalni dan arheologije u subotu, kako bi unaprijedili arheologiju u našoj zemlji, saopćeno je iz ovih organizacija, piše novinska agencija Patria.

Volonteri, obućeni u odjeću rimskih legionara i rimske nošnje će na trgu ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu od 11 do 14 sati, kroz multimedijalnu prezentaciju, predstaviti arheološke lokalitete i istraživanja u ovoj oblasti iz posljednjih nekoliko godina u BiH, približiti arheologiju i njen značaj, te rad udruženja „Panteon“.

Adisa Lepić iz Udruženja „Panteon“ objašnjava da kroz ove aktivnosti žele da obilježe dan nauke i da rad približe domaćoj i regionalnoj javnosti.

– Pozivamo sve kolege, prijatelje i zaljubljenike prošlosti da nas posjete i ukoliko žele da postanu dio našeg tima – izjavila je Lepić.

Ove godine, 17. oktobra u svijetu se peti put zaredom obilježava „Internacionalni dan arheologije“. Na ovaj dan mnoge organizacije i institucije priređuju zanimljive sadržaje za djecu i odrasle kako bi se što više ljudi upoznalo sa arheologijom i shvatili njenu veliku važnost za prošlost i sadašnjost.

Arheološko udruženje „Panteon“ je nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana krajem 2014. godine od strane desetak mladih studenata arheologije, historije i historije umjetnosti.

Misija udruženja je  izgradnja i jačanje kulturno-historijske svijesti u Bosni i Hercegovini ali i u regionu kroz organizovanje raznih manifestacija i događaja. Udruženje Panteon svojim programom rada doprinosi i podstiče mlade naučnike, studente i sve simpatizere historije, arheologije i srodnih naučnih disciplina, da aktivno sudjeluju i budu dio aktivnosti koje udruženje organizuje, te da na taj način doprinesu radu udruženja, da sebe obogate novim znanjem i iskustvom i da učine pozitivne stvari u svijetu kulture.

CHwB je nevladina organizacija osnovana prije 20 godina u cilju očuvanja, zaštite i promocije kulturnog naslijeđa širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, CHwB je obnovio 25 objekata i realizovao više od 40 projekata od svog osnivanja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close