Sarajevo su ispreplele brojne legende

Simboli Sarajeva iz ptičje perspektive

SARAJEVSKA LEGENDA KOJA SE VIJEKOVIMA PREPLIĆE KROZ HISTORIJU GRADA

U više od pet vijekova historije Sarajeva su se ispreplele brojne legende. Jedna od njih nema historijsko uporište, zato i jeste legenda, ali je za Sarajlije važna jer se tiče dva simbola ovog grada.

Jedan je Careva džamija, jedna od prvih izgrađenih u BiH i prva u Sarajevu. Izgrađena je 1462. po naredbi Isa-bega Ishakovića, ali je zapaljena 18 godina kasnije. Međutim, nekoliko decenija poslije se na istom mjestu ponovo gradi džamija, koju je finansirao Sulejman Veličanstveni.

Pripovijeda se da je sultan naredio Gazi Husrev-begu da sagradi dvije džamije u Sarajevu, jednu za sultana, a drugu za sebe. Kada su džamije izgrađene, sultan je načuo da je jedna džamija veća i ljepša od druge, pa je u Sarajevo poslao naredbu:

„Gazi Husrev-beže, džamija koji si napravio meni – neka bude tebi, a ona koju si napravio za sebe, neka bude moja džamija”.

Sultan se uplašio prevare, ne znavši da je Gazi Husrev-beg njemu namijenio veću i ljepšu džamiju. I tako se po Gazi Husrev-begu nazva veća i raskošnija džamija, a ona manja i skromnija po caru.

Novinar: Nedim Pobrić
Snimatelj: Alen Alilović
Montažer: Ermin Ljumić

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close