BiHPolitika

Sarajevo je 2. maja ‘92. dobilo i bitku i rat

Prije 25 godina, drugog maja 1992., Sarajevo je preživjelo jedan od najtežih dana u svojoj savremenoj historiji.

Pripadnici tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) pokušali su  zauzeti Predsjedništvo BiH, ali u tome nisu uspjeli. Spriječili su ih branioci Sarajeva – slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane i Specijalna jednica MUP-a R BiH.

Opšti napad na grad počeo je prije podneva, a oko 13 sati odigrala se bitka na Skenderiji, kada su snage JNA pokušale iz tog pravca zauzeti stotinjak metara udaljenu zgradu Predsjedništva BiH.

Cilj je bio preuzeti vlast i eliminisati legitimno izabrano rukovodstvo tada već međunarodno priznate Republike BiH. Dok je grad gorio pod teškim granatiranjem, između zgrada vođene su ulične borbe oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta i Vrbanja mosta.

U svijet su tada otišle poznate slike zapaljenih tramvaja na Skenderiji.

Zapaljena je i zgrada Pošte na obali. Izgorjele su telefonske veze koje su spajale veći dio grada.

Uporedo sa opštim napadom na Sarajevo, pripadnici JNA na aerodromu su zarobili predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i njegovu pratnju, koji su doputovali iz Lisabona, i prebacili ih u Lukavicu.

Ulogu predsjednika Predsjedništva BiH, prema planu JNA, trebalo je da preuzme Fikret Abdić.

Zahvaljujući RTV BiH, u čiji se program Izetbegović direktno javio, građani su mogli uživo čuti pregovore između, s jedne strane, članova Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića i generala JNA, na čijem je čelu bio Vojislav Đurđevac.

Izetbegović je narednog dana razmijenjen u Dobrovoljačkoj ulici.

Iako je Sarajevo od 5. aprila 1992. godine bilo izloženo svakodnevnom granatiranju, a njegovi stanovnici nemilosrdnoj snajperskoj vatri, 2. maj označio je jednu novu fazu rata – tada je postalo očito da se grad nalazi pod opsadom materijalno daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

U naredna 44 mjeseca Sarajevo će preživljavati u izuzetno teškim uslovima, bez hrane, vode i pod stalnom vatrom sa obližnjih brda. Opsada grada odnijela je 11.541 ljudski život – ubijeno je čak 1600 djece.

Drugi maj 1992. godine datum je od izuzetne istorijske važnosti.  Da je “Bitka za Predsjedništvo BiH”  krenula nekim drugim tokom, vjerovatno bi i rat imao drugačiji ishod.

 

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close