Sarajevo: Danas skup učesnika svih plenuma iz Federacije BiH

Ispred zgrade Vlade Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu danasa u 14 sati će biti održan skup učesnika svih Plenuma u Federaciji, na kojem će građani uputiti zahtjeve Federalnoj vladi, saopćeno je iz Plenuma građana Sarajeva.

Kako se navodi, građani širom Federacije BiH su, djelujući kroz Plenume u svojim gradovima, u posljednja dva mjeseca uputili lokalnim vlastima više desetina zahtjeva kojima se traži rješavanje različitih problema.

“Nažalost, institucije lokalnih vlasti su se uglavnom oglušile o zahtjeve obespravljenih građana koji su protestirali u svojim zajednicama od početka februara i pokušavali skrenuti pažnju na hitnu potrebu za rješavanjem katastrofalne socijalne situacije, a zbog izostanka adekvatne reakcije vlasti, građani će nezadovoljstvo pokazati još jednom”, navodi se u saopćenju.

Učesnici plenuma iz Mostara, Konjica, Tuzle, Srebrenika, Gračanice, Zavidovića, Maglaja, Zenice, Fojnice, Donjeg Vakufa, Jajca i drugih gradova iznijeće već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve i predstaviti zahtjeve svakog od Plenuma ponaosob, te otvoriti nove rasprave.

Najavljeno je da će građani Vladi i Parlamentu Federacije BiH uputiti zajedničke zahtjeve za ostavku Vlade FBiH, obustavu krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u FBiH od 5. februara, te obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara.

Zahtjevi će se, između ostalog, odnositi i na ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima, uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije (tzv. “bijeli hljeb”) i naknade za odvojeni život od porodice i smještaj u mjestu rada, te na pokretanje inicijative prema Parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u s ciljem uvođenja diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za osnovne životne namirnice.

Učesnici današnjeg skupa uputiće zahtjev i za usklađivanje penzija sa rastom prosječne plaće u FBiH, te obustavu zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

BHRT

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close