Saopštenje za javnost Općinskog štaba CZ Visoko

Poštovani građani, uslijed izuzetno velikih temperatura kao i dužeg perioda bez kišnih padavina povećala se potreba za potrošnjom pitke vode, a duži sušni period rezultirao je većim brojem šumskih požara na otvorenom prostoru te Vam se na prijedlog Službe CZ, a kao komandant Općinskog štaba CZ Visoko obraćam sljedećim saopštenjem:

1. Da zbog ograničene količine pitke vode istu upotrebljavate isključivo u te svrhe, a da se za sve ostale potrebe koristi tehnološka voda.

2. Zabranjuje se bilo kakva upotreba otvorenog plamena i loženja vatre u blizini šuma kao i ostalog zapaljivog materijala.

3. Vlasnici i korisnici skladišta i objekata u kojima se skladište i upotrebljavaju lako zapaljive tečnosti i materije moraju da poduzmu Zakonom propisane mjere te da izvrše funkcionalnu provjeru i ispravnost sredstava i opreme za gašenje požara.

4. Sugerišemo poslodavcima da prilagode radno vrijeme nastalim visokim temperaturama, a pogotovu u onim djelatnostima gdje se aktivnosti odvijaju na otvorenom kako bi izbjegli neželjene posljedice koje nastaju uslijed dužeg izlaganja visokim temperaturama.

5. Predlažem da se za vrijeme intenzivnih visokih temperatura ne organizuju javna okupljanja, sportske i druge aktivnosti a stanovništvu savjetujemo da poštuju upozorenja i da se bez izuzetne potrebe ne izlažu UV zračenjima.

6. Služba CZ će po zahtjevima iz mjesnih zajednica najugroženija područja snabdjeti pitkom vodom a uposlenici Profesionalne vatrogasne jedinice dodatnim angažmanom i vanrednim dežurstvima te kontrolom poštivanja naloženih mjera spriječiti nastajanje i efikasnije gašenje eventualno nastalih požara.

 

S poštovanjem,

 

KOMANDANT OPĆINSKOG ŠTABA CZ

Amra Babić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close