Šansu za izvoz bh. mesnih prerađevina u Rusiju koče komplikovane procedure

Bosna i Hercegovina na godišnjem nivou uvozi 65 miliona KM vrijednosti mesa i mesnih prerađevina, a izvozi svega deset miliona, što znači da ostvaruje negativnu razliku.

Prošireni spisak

“Meso i mesne prerađevine prvenstveno uvozimo iz zemalja zapadne Evrope, kao što su Holandija, Njemačka, Poljska, pa i Hrvatska, s obzirom na to da je i ona u EU. S druge strane, BiH izvozi male količine i to prvenstveno u zemlje okruženja s kojima ima Sporazum CEFTA, a to su Srbija, Crna Gora i Kosovo”,kazao je za Oslobođenje Duljko Hasić, direktor sektora u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

S obzirom na to da je Rusija protekle sedmice objavila prošireni spisak namirnica koje ne mogu da se uvoze iz zemalja EU, dodavanjem proizvoda od goveđeg mesa, odrezaka i koštanog brašna, pitali smo da li je to šansa za domaće proizvođače da pokušaju svoje proizvode plasirati u ovu zemlju. Podsjetimo, embargo na uvoz ovih proizvoda obrazložili su nezadovoljstvom kvaliteta proizvoda koje su uvozili iz EU.

“To je još jedna mjera u nizu odgovora na sankcije koje je EU uvela Rusiji. Zahtjevi za izvoz bh. proizvođača su ogromni, međutim, BiH nije potpisala sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, što predstavlja ograničenje ne samo za izvoz mesa nego i ostalih proizvoda animalnog porijekla. To dalje zahtijeva dosta komplikovanu proceduru vezano za sistem kontrole kvaliteta, koja je slična onoj koju imamo prema EU.

Doduše, radi se o nešto jednostavnijoj proceduri, ali ipak je potrebna. Drugo, radi se o takvoj vrsti proizvoda koji zahtijevaju obezbjeđenje odgovarajućih kontejnera za transport što bi dodatno povećalo troškove, a ključni razlog je i daljina tržišta Rusije. To su dakle ograničenja koja se nameću bh. izvoznicima u slučaju da se obezbijedi tržište i da naravno postoji prostor“, istakao je Hasić.

Međutim, mjera koju je Rusija uvela proizvođačima iz EU će opet uticati na tržište BiH, smatra Hasić, jer je velika vjerovatnoća da će dio te robe, goveđeg mesa, biti preusmjeren na tržište BiH i nastaviće se povećavati količina plasmana na tržište BiH što može uticati na ugrožavanje domaće proizvodnje i uticaja na domaće proizvođače.

Komlikovane procedure

Jedan od vodećih proizvođača mesa u BiH Mesna industrija ”Brajlović”, jedna je od onih koji bi rado izvozili u Rusiju, ali su svjesni da je teško ući na ovo tržište.

“Procedure su veoma komplikovane. Dali smo neke uzorke i čekamo da vidimo šta će biti. Kada je u pitanju izvoz u druge zemlje, izvozimo u Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju, a izvozili smo mnogo i na Kosovo, dok nije nastao problem, kada su nam zabranili zbog gluposti”, kazao je Samir Brajlović, šef marketinga MI ”Brajlović”.

Kada je u pitanju izvoz drugih proizvoda na tržište Rusije, Hasić je kazao kako BiH veoma male količine prehrambenih proizvoda plasira na ovo tržište, međutim, potencijal postoji.

“Iako ne možemo proizvode animalnog porijekla, voće i povrće možemo plasirati u Rusiju, posebno poslije uvođenja sankcija, s obzirom na to da BiH raspolaže velikim količinama ovih proizvoda i da je to tržište izuzetno interesantno za tu vrstu”, dodao je Hasić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close