Sankcije počele: Zemlje obustavljaju transakcije prema BiH!

Zbog objavljene deklaracije MONEYVAL-a koji je poslao preporuku članicama, ali i ostalim zemljama koje nisu članice i pozvao ih da obrate posebnu pozornost na finansijske transakcije s osobama i institucijama iz BiH, već su obustavljene neke ino transkacije, prenosi Patria.
Naime, poznato je da BiH nije ispunila uslove koje je MONEYVAL postavio, jer je usvojen zakon o sprječavanju pranja novca i finansiranje terorizma, ali nisu dopune Krivičnog zakona. Krajnji rok za usvajanje bio je 1. juni.
Kako je potvrdio za NAP Samir Omerhodžić, član bh. delegacije u MONEYVAL-u i on je čuo za sporadične slučajeve obustava transakcija, ali smatra da to nije izraženo u većem obimu.samir omerhodzic
– I ja sam čuo neke špekulacija oko toga, s tim da smatram da su to možda sporadični slučajevi. Jer, to zavisi od službenika u banci. Ako on ima upute od nadređeneog onda prilikom identifikacije onoga ko šalje novac može obustaviti uplatu zbog upozorenja koje je izdato – kaže Omerhodžić.
On upozorava da ne treba širiti paniku, jer ubrzo zasjeda FATF.
– Ubrzo zasjeda FATF, to jest tijelo grupe G-7 i on stavlja na crnu listu. Treba sačekati i vidjeti šta će se dalje dešavati – dodao je Omerhodžić.
Inače, dopune Krivičnog zakona nisu usvojene, jer su poslanici i delegati iz manjeg bh. entiteta tvrdili da zakon zadire u entitetske nadležnosti. (Banke&Biznis/NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close