EU će izdvojiti 50 miliona eura za prekograničnu saradnju

EU će u narednih šest godina za prekograničnu saradnju Hrvatske, BiH i Crne Gore izdvojiti 50 miliona eura, saopšteno je u Kotoru na radnom sastanku učesnika saradnje na tromeđi tri države članice Igmanske inicijative.
Pomoćnik ministra za bilateralne poslove Ministarstva inostranih poslova BiH Amer Kapetanović rekao je da su zajednički projekti izuzetno aktuelni.
„Integrisana protivpožarna zaštita graničnog područja, monitoring granice, prekogranično povezivanje, putevi istorijskog nasljeđa izražavaju sektorski sve one realne potrebe za zajedničkim odgovorom na krize, elementarne nepogode i katastrofe“, rekao je Kapetanović i dodao da se monitoring granice na tromeđi, kao sigurnosno pitanje protiv trgovine ljudima, može samo zajedno rješavati.
On je istakao pomoć susjeda u saniranju štete od nedavnih katastrofalnih poplava u BiH koje iznose 15 odsto BDP-a, a što i najegzaktnije govori o negativnim implikacijama za ekonomiju zemlje koja spada u red siromašnih.
Pomoćnik ministra za regionalnu saradnju pri Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Željko Kuprešak rekao je da su prioriteti tržište rada, zaštita životne sredine, turizam, malo i srednje preduzetništvo, kulturno nasljeđe, klimatske promjene i prevencija požara, poplava i organizovanog kriminala.
On je naveo da u Hrvatskoj ostaju pri opredjeljenju da susjedima iz regije treba pomoć, jer je ulazak svih zemalja regije u EU strateški prioritet te države.
Generalni direktor Generalnog direktorata za bilateralne poslove Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Željko Perović istakao je zadoljstvo odnosima Crne Gore, Hrvatske i BiH.
„Oni su primjer prijateljskih međudržavnih odnosa, karakterišu ih intenzivan politički dijalog, dobrosusjednski odnosi i opredjeljenje i svestrana bilateralna i regionalna saradnja“, naveo je Perović.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close