Sanjin Prcić otpisao reprezentaciju BiH

Sanjin Prcić, prvotimac francuskog Sochauxa i sada već bivši mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine, poručio je selektorima Vladi Jagodiću i Safetu Sušiću da ne računaju više na njega.

Reprezentativni nogomet BiH izgubio je još jednog pravog dragulja koji je odlučio reći zbogom državnom dresu. Prcić se svojim igrama itekako izdvajao u selekciji Vlade Jagodića i mnogi su vjerovali kako je došlo njegovo vrijeme da obuče dres A reprezentacije i sa Zmajevima otputuje u Brazil na Svjetsko prvenstvo.

Očekivao je ovaj 20-godišnji veznjak porijeklom iz Prijedora Sušićev poziv za prijateljsku utakmicu protiv Egipta koja se igra 5. marta u Innsbrucku. Poziv nije stigao. Da li je Prcić svoju odluku o neigranju za reprezentaciju BiH donio prearano ili ne, vrijeme će reći.

Prcić potencijalni reprezentativac

Vijest o njegovoj odluci zatekla je Jagodića. Kako kaže za portal Klix.ba, itekako je računao na njega u budućnosti. Potvrdio je da mu je namjeravao poslati poziv za martovsko okupljanje.

“Ne znam za to. To je za mene veliko iznenađenje i na svakom okupljanju je bio sa nama. Sanjin Prcić je među mladim igračima koji su potencijalni A reprezentativci. Znam ja vrlo dobro da Safet Sušić o njemu razmišlja kao potencijalnom A reprezentativcu”, kaže Jagodić.

Na našu konstataciju da Sušić premalo koristi igrače koji su se dokazali u mlađim kategorijama, Jagodić kaže da to nije tačno spomenuvši slučajeve Edina Višće, Adnana Zahirovića i Miroslava Stevanovića. Upravo ova posljednja dva nisu dobila poziv Sušića za utakmicu protiv Egipta i s obzirom na njihov status u klubovima, teško je da će biti na letu za Brazil. Umjesto njih pozvani su Anel Hadžić i Tino Sušić.

“Čovjek uzima ono što mu treba i igrače koji imaju kontinuitet igara. Ne bih se složio da se igrači iz mlade reprezentacije ne uzimaju. Prcić je bio među četiri, pet igrača koji su potencijalni kandidati za A reprezentaciju. Mislim da griješi u ovoj situaciji”, kaže Jagodić.

Šta je sa Bahrudinom Atajićem?

Mladi napadač škotskog Celtica koji se trenutno nalazi na pozajmici u Shrewsburyju u posljednjih nekoliko utakmica nije igrao za mladu reprezentaciju.

“Bez obzira što je on Atajić iz Celtica, on mora da igra i zbog toga je izabrao Shrewsbury. Malo me sad buni što i tamo ne igra. Njegove igre u klubu će ga ponovo vratiti u reprezentaciju. I on je jedan od kandidata za pozivanje za martovsko okupljanje. Nije niko otpisan. Igrati u reprezentaciji bez da igraju u klubu je van pameti”, pojašnjava Jagodić.

Bešić nije prekrižen?

Pozive ne dobija ni mladi odbrambeni igrač Ferencvarosa Muhamed Bešić koji je krajem prošle godine osvojio nagradu za najboljeg igrača sezone u mađarskoj ligi.

“Bešić je imao svoj status u A reprezentaciji. Po mom mišljenju i mišljenju selektora Sušića, kad su počinjale kvalifikacije, bio siguran igrač A reprezentacije. Svako bira postupke kako će se ponašati. Zadnja tri okupljanja se nije pojavio jer je smatrao da ima razloge. Ja sam jedan od tih razloga provjeravao i tada nije bio u pravu tako da je do njega, a ne do mene. Nisam čovjek koji križa igrače. Smatram da Bešić svojim igrama zaslužuje mjesto da bude mladi reprezentativac i konkurent za A selekciju. Zbog čega je izbjegavao odazivanje u mladu reprezentaciju, ne znam. I njega ću pozvati prvom prilikom”, kaže selektor Jagodić.

Ne treba začuditi ukoliko u budućnosti Prcića vidimo u dresu reprezentacije Francuske, Atajića u selekciji Škotske i Bešića u državnom dresu Mađarske ili Njemačke. Nažalost, puno se ovakvih slučajeva desilo do sada. Tanković je sve bliže reprezentaciji Švedske, Gudelj je odabrao Srbiju, Alen Halilović nastupa za Hrvatsku. Zamislite samo kako bi mlada reprezentacija BiH izgledala sa ovim igračima. A moglo se reagirati ranije, a ne pozivati ih na neformalna okupljanja i upoznavanje sa selektorom, stručnim štabom ili A reprezentativcima.

klix.ba

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close