PolitikaSvijet

Samit G20 u sjeni trgovinskog rata

Sastanak na vrhu skupine G20 počet će bez njemačke kancelarke. Ona kasni zbog kvara na vladinom zrakoplovu. No što se uopće očekuje od ovog samita?

Ova već deset samit zemalja okupljenih u grupi G20, koji se ovog vikenda održava u Buenos Airesu prvi je te vrste u Latinskoj Americi. Zbog toga će argentinski predsjednik Mauricio Macri, koji u svojoj zemlji ima velike probleme s financijskom krizom, pokušati pažnju šefova država i vlada 20 privredno najrazvijenijih zemalja svijeta usmjeriti upravo na probleme tog kontinenta. “Mi moramo uvidjeti da živimo u svijetu u kojem nejednakost i nepravda sve više rastu, umjesto da se smanjuju”, rekao je Macri uoči sastanka.

Pedro Villagra Delgado je takozvani “šerpa”, jedan od organizatora samita u pozadini. Zajedno sa drugih 19 olega on je faktički pripremio dokumente o kojima če njihovi šefovi raspravljati i o kojima će se donositi zaljučci. Što se argentinskih ciljeva tiče, on naglašava kako predsjednik Macri želi da “grupa G20 pomaže svakom čovjeku”, a ne samo nekima.

Ambiciozna agenda

“Čovjek bi pomislio da je to samorazumljivo, ali to nije slučaj. Zbog toga mi trebamo zaljučke koji će poboljšati uvjete života svih ljudi”, kaže Delgado. Zbog toga bi ovaj puta na samitu G20 trebalo raspravljati o budućnosti rada u digitaliziranom svijetu, o obrazovanju, o privrednom razvoju koji čuva okoliš i o sigurnosti prehrambenih proizvoda.

Takav je unaprijed dogovoreni plan. Ali i Pedru Villagri Delgadu kao iskosnom diplomati je jasno, da će po svoj prilici ovaj puta jedna druga tema zasjeniti sve ostale. Svojom trgovinskom politikom u skladu s načelom “najprije Amerika” Donald Trump je dosada uspio razljutiti i svoje saveznike, poput Europske unije, i suparnike, poput Kine.

Deutschland Flughafen Köln/Bonn - Kanzlerin Merkel muss Flug zu G20 unterbrechen (Reuters/A. Rinke)Kancelarkin avion je morao prinudno sletiti u Koelnu

Kaznene carine i trgovinski sukobi dovode do smanjenja obima svjetse trgovine, upozorava šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. “U najgorem slučaju moglo bi doći do smanjenja ukupnog svjetskog privrednog proizvoda za oko 0,5 posto. To je naša procjena, i s njom se slažu svi koji se za pitanja trgovine interesiraju.”

Trump želi deal” s Kinom

Njemačka kancelarka Angela Merkel i neki drugi sudionici samita će inzistirati na uspostavi slobodne u fer trgovine na otvorenom svjetskom tržištu. Trenutno izgleda kao da će se skup u Buenos Airesu odvijati po motom: Svi protiv jednog, svi protiv Trumpa. Američki predsjednik međutim, koji je već najavio da će prisustvovati samo jednom od dva dana samita, za ovakve apele nema puno sluha. Za njega i dalje važi: Amerika na prvom mjestu. međunarodne institucije poput Svjetske trgovinske organizacije  (WTO) ili G20 tu mu samo smetaju.

No Trump će svoju kratku posjetu Argentini iskoristiti za razgovor s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Trump s Kinom želi bilateralni ‘deal’, a da bi to ostvario već je u smjeru Pekinga uputio nove prijetnje. “Mi smo s Kinom na pravom putu. Kina želi s nama zaključiti ‘deal’. Možda oni to tako otvoreno ne kažu, ali ja znam da je njima do toga jako stalo. Ja raspolažem s još 250 milijardi dolara carina, i ja ću ih uvesti, ukoliko se ne dogovorimo. Jer Kina potkrada našu zemlju već dugi niz godina. Ali samnom se to neće nastaviti”, rekao je Trump u Washingtonu pred polazak.

Argentinien G20-Gipfel l Absperrgitter rund um das Camp der Demonstranten (DW/B. Riegert)I ovaj samit prate demonstracije i stroge mjere sigurnosti

Europska unija na margini

Da li će i Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker imati priliku razgovarati s Trumpom o prijetećim carinama na europske automobile, zasada je još nejasno. Tokom ljeta su razgovori dva “partnera” zapeli, a Juncker odbija Trumpovo načelo po kojem je svatko sebi najvažniji. “Ja ne volim unilateralizam, poliku koja uopće ne obraća pažnju na druge. Ja ću uvijek biti uvjeterni multilateralist”, rekao je Juncker u svom govoru o stanju EU u septembru/rujnu.

Jednako tako nije jasno niti hoće li se Trump na rubu samita susresti s ruskim predsjednikom Putinom. Ove se dvije zemlje ne spore toliko oko trgovinskih pitanja, koliko je sporan Ugovor o ograničenju nuklearnog naoružanja srednjeg dometa (INF). Dok Washington predbacuje Rusiji, da taj ugovor krši, Moskva to izričito negira.

Kad bi svi, ljudi na svijetu…

No argentinski domaćini se nadaju da će na kraju samita vodeći svjetski državnici, čije zemlje proizvode 80 posto svjetskog bruto proizvoda, bez obzira na Trumpa ipak pronaći put međusobnog približavanja. “Moja je želja, da u završnom dokumentu samita G20 bude vidljiva spremnost svjetskih lidera, da zajedno rade za dobrobit svih ljudi”, izjavio je Mauricio Macri.

Oprezan optimizam stiže iz krugova visokih diplomata – navodno je s američkom delegacijom postignut dogovor oko velikog broja pitanja. Što će međutim o svemu reći njihov šef, to tek treba vidjeti. Jedino je sigurno da Trump neće dočekati potpisivanje zajedničke delaracije – u to će vrijeme njegov Air Force One već biti na putu kući.

DW.DE

  • Autor Bernd Riegert
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close