Ostali sportoviSport

Samir Avdić predsjednik žirija 19. izbora najboljeg sportiste BiH

Samir Avdić, jedan od najboljih košarkaša nekadašnje SFR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine predsjedavat će žirijem devetnaestog, tradicionalnog, Izbora najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine 2019. godini u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije BiH.Velikan ex-yu, ali i evropske košarke, koji je svojim poenima i bravurama ispod obruča donio radost brojnim ljubiteljima sporta, ali i bio uzor armiji mladih od kojih su neki danas vrhunski košarkaši, sada će svojim znanjem i iskustvom u ulozi predsjednika žirija dati pečat najrelavantnijem izboru ovakve vrste u BiH.

“Ova manifestacija je svojevrstan svjedok sportske istorije. Ostaje zabilježeno sve najbolje što su sportisti postigli i kolike su napore uložili do svog podviga. Sva dosadašnja nagrađena imena, predsjednici i članovi žirija pokazatelj su da ‘Nezavisne’ ne dozvoljavaju da sportisti padnu u zaborav. Jedno društvo da bi napredovalo mora njegovati kulturu sjećajnja, a Izbor najboljeg sportiste BiH to upravo čini” kazao je Avdić.

Samir Avdić je rođen 21. marta 1967. godine u Sarajevu. Blistavu košarkašku karijeru je započela u KK Bosna. Sa 23 godine bio je kapiten sarajevskih Studenata, a prethodno član sjajne generacije jugoslovenskih juniora (Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Aleksandar Đorđević,…) koja je bila prvak Evrope i svijeta. U blistavoj karijeri igrao je i za Malagu, PTT Ankaru, Tofas… Ostat će upamćen i kao dio reprezentacije BiH koja je osvojila osmo mjesto na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj 1993. godine, što je i do danas najveći uspjeh bh. seniorske selekcije. U svojoj biografiji ima upisana i još dva učešća na Eurobasketu, gdje je bio kapiten BiH, kao i jedan od ključnih igrača u pobjedama nad Hrvatskom, Litvanijom i Izraelom.

Žiri će održati četiri sjednice, a prva je 5. novembra u Sarajevu. Druga je 12. novembra u Mostaru treća 18. novembra u Banjoj Luci i četvrta, kada će biti verifikovane odluke, 12. decembra u Sarajevu, nekoliko sati prije početka svečene dodjele priznanja.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close