Sam Kutesa novi predsjedatelj Generalne skupštine UN

NEW YORK – Na posebnom zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) za predsjedavajućeg je izabran Sam Kutesa iz Ugande, javlja Anadolu Agency (AA). Naime, mnistar vanjskih poslova Ugande Sam Kutesa izabran je za predsjedatelja Generalne  skupštine UN-a u jednogodišnjem mandatu uprkos kritikama koje je izazvalo nedavno usvajanje zakona u Ugandi kojima se navodno ugrožavaju prava homoseksualaca.

Kutesa je nakon izbora istakao kako će se zalagati za promociju jednakosti i ljudskih prava te nastavak politike UN-a borbe protiv siromaštva ali i borbe u vezi sa klimatskim promjenama.

“Ovo nije samo znak ukazanog povjerenja prema meni lično kao kandidatu nego i zahvala doprinosu moje domovine Ugande”, rekao je Kutesa.

Kutesa je najveću podršku dobio od predstavnika iz afričke skupine zemalja, jer je na Afriku došao red da nominira svoga predstavnika na čelo glavnog tijela UN-a.

“Danas je svijet mnogo drugačiji od onoga iz 1945. godine”, istakao je Kutesa obećavši revitalizaciju Generalne skupštine ali i reforme u UN-u.

Inače, riječ je o vrlo značajnoj poziciji u UN-u koje obuhvata predsjedanje sjednicama Generalne skupštine.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i prisutne delegacije aplauzom su pozdravili izbor novog predsjednika Generalne skupštine.

Kutesa koji trenutno obnaša funkciju ministra vanjskih poslova Ugande zvanično će preuzeti novu dužnost u trećoj sedmici u septembru.

(Anadolija)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close