Salkić: To što smo doživjeli u Bratuncu 1992. još nosim u sjećanju

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić boravio je danas u Bratuncu na manifestaciji “Dani genocida 2016“, gdje se susreo s porodicama žrtava zločina u ovom gradu počinjenih 1992. godine, te preživjelim logorašima.

Salkić je položio cvijeće pred kapijom gradskog stadiona, koji je u maju 1992. godine, kada su u ovaj grad upale jedinice JNA i paravojne formacije, bio sabirni centar u kojem su zatvarani civili.

Oni su nakon hapšenja prebacivani u fiskulturnu salu Osnovne škole “Vuk Karadžić“.

U nekoliko dana ubijeno je 603 civila, a najmanje 2.000 njih preživjelo je razne torture, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika

-Bratunac je jedno od naših najvećih stratišta. Ovdje su ubijani ljudi samo zato što su bili muslimani. Danas, 24 godine poslije tih zločina, Bošnjaci su spremni da sagledaju razmjere tih zločina apsolutno sa svakoga aspekta, uključujući sudsko sankcionisanje, te naučnu valorizaciju. Danas sam, boraveći u fiskulturnoj sali, oživio slike iz logora u kojem sam proveo nekoliko dana, maja 1992. Te slike, to što smo doživjeli u Bratuncu, još uvijek nosim u svome sjećanju i još uvijek ne mogu da shvatim kako je moguće da čovjek može počiniti drugom čovjeku takvo zlo. Da podijele bol sa nama danas su u Bratunac došli i naši prijatelji iz Visokog, predvođeni načenicom Amrom Babić. Kada smo izašli iz logora prebačeni smo u Visoko gdje su nas toplo dočekali naši prijatelji. To prijateljstvo između Bošnjaka Bratunca i Bošnjaka Visokog, iz godine u godinu činimo sve čvršćim – kazao je potpredsjednik Salkić.

Tokom razgovora sa Amrom Babić, načelnicom općine Visoko, Salkić je zahvalio za pomoć koja je Bratunčanima pružena u ratu, ali i poslije njega, kada je otpočeo proces povratka u Podrinje.

Oni su zajedno posjetili drinski most između Bratunca i Ljubovije, gdje je nekoliko stotina članova porodica žrtava spustilo 603 ruže u Drinu, simbolizirajući smreranu smrt 603 bratunačka civila.

Salkić je pozvao načelnicu Babić da prilikom planiranja organiziranih posjeta Podrinju grupe i organizacije planiraju i posjetu Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci, u kome je do sada ukopano 277 civilnih žrtava iz Bratunca, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.
(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close