Kada Dodiku ne smeta prenos nadležnosti: Počinje isplata štediša Banke Srpske iz državnog fonda!

Agencija za osiguranje depozita BiH za desetak dana će početi isplatu osiguranih 55 miliona KM za 14.100 deponenata Banke Srpske koja je od danas i zvanično u likvidaciji, potvrdio je direktor Agencije Josip Nevjestić.

Deponentima će novac biti isplaćivan preko Unikredit banke Banjaluka sa kojom je Agencija, nakon pokretanja likvidacije u Bobar banci 2014. godine, potpisala trogodišnji ugovor, što su neki protumačili kao jasan znak da će u tri godine propasti još najmanje jedna banka u RS koja će štediše isplatititi iz državnog fonda u kojem Federacija BiH participira s oko 63 posto.

 

„Danas ćemo imati sastanak u vezi sa pripremnim aktivnostima za proces isplate depozita. Zakonski rok za početak isplate je 30 dana od dana oduzimanja dozvole, ali će to biti daleko prije. Očekujem da će isplata početi u sljedećih 10, do najkasnije 15 dana. Imamo ugovor sa Unikredit bankom Banjaluka tako da će i ovaj posao oni odraditi“, izjavio je Nevjestić.

 

Identična procedura primijenjena je ranije na slučaju propale Bobar banke kada je Agencija za osiguranje depozita u roku od 7,8 dana isplatila sve štediše s ulozima ispod 50.000 KM, na šta je Agencija za osiguranje depozita potrošila ukupno 88 miliona KM. Prema preliminarnim podacima, isplata štediša Banke Srpske koštat e oko 55 miliona KM, što znači da će na dvije propale banke u RS-u državni fond potrošiti oko 143 miliona KM, pri čemu će Federacija BiH participirati s približno 100 miliona KM.

 

Ministri finansija EU još 2014. godine dogovorili su uspostavu centraliziranog bankarskog supervizora a potom i uspostavu jedinstvenog EU fonda iz kojeg će, kao krajnja opcija, plaćati restrukturiranje ili pomoć bankama u nevolji.

 

BiH je pak krenula potpuno krivim putem: uspostavila je državni fond za pomoć bankama u nevolji mada prethodno nije osigurana jedinstvena supervizija, što je ostavilo široki prostor za različite vrste manipulacija. Rasprostranjena je sumnja da Vlada RS namjerno nije spasila Banku Srpske računajući da će to ionako uraditi državni fond za osiguranje depozita.

 

Tu je anomaliju uočio i MMF pa novi kredit za BiH uvjetuje uspostavom bankarske supervizije, na isti način kao što je to ranije uradila Evropska unija.

 

A.M.
slobodna-bosna.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close