BiHPrivreda

Sajam u Tešnju okupio preko 200 domaćih i stranih privrednika

Presijecanjem vrpce pred mnogobrojnom delegacijom političkog i ekonomskog kora, danas je svečano je otvoren 13. Sajam privrede Tešnju 2017. godine.

Izložbeni prostor Sajma je smješten na 4.000 m2 zatvorenog prostora i 10.000 m2 otvorenog prostora.

Ove godine najavljen je rekordan broj izlagača iz Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, Doris Pack dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Privredne komore FBiH, Marko Šantić Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i mnogi drugi predstavnici vlasti.

Edin Jabandžić, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah, kazao je kako se danas u Tešnju, gradu uspješnih i poduzetnih ljudi, okupilo preko 200 domaćih i stranih privrednih subjekata koji su objedinjeni u jednom cilju, a to je jačanje privrede i privrednih kapaciteta BiH.

Kazao je i kako privrednici najbolje znaju šta je sinergija djelovanja. “To potvrđuje i ovogodišnji partner Sajma Njemačka koja nam daje dodatni podstrek da jačamo postojeće poslovne veze između Njemačkih i BiH kompanija, a ujedno predstavlja i priznanje za uspješan rad naših privrednih subjekata”, kazao je Jabandžić.

Istakao je još da grad Tešanj je zahvaljujući privrednicima postao prepoznatljiva lokacija ne samo za domaće već i za strane investicije.

Širenje pozitivne priče o BiH je jedan od ciljeva sajma. Svake godine organizatori pokušavaju sajam obogatiti novim i zanimljivim sadržajima kako za izlagače tako i za posjetitelje.

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj u svom obraćanju kazao je da je sajam prezentacija ekonomskih potencijala, festival poduzetništva i velika prilika da se skrene pažnja na ekonomiju, privređivanje i proizvodnju.

“Sajam doživljavamo kao svojevrsnu svečanost u kojoj odajemo počast radu i poduzetništvu, a toga nam u BiH svakako nedostaje. Posebno se želim zahvaliti Ambasadi Njemačke koja je prihvatila našpoziv da bude partner sajma, premda se se sa prostora Općine Tešanj u Nejmački godišnje izveze preko 120 miliona KM robe, za građane Tešnja ovo partnerstvo je više od saradnje, to je velika čast i prizanje”, kazao je Huskić.

Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann ponosna je, kaže, što su partneri manifestacije koja će biti održana u Tešnju koji važi za ekonomski jaku i prosperitetnu sredinu.

Njemačka će na sajmu u Tešnju predstaviti svoju privredu, ali i druge grane.

Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma. Marko Šantić predsjednik komore kazao je da je  Sporazum o saradnji koji imaju sa Biznis centrom Jelah jedna značajna poveznica između privrednika, karakterizira ga velika saradnja i obastrana korist.

“Taj naš partnerski odnos dokazuje i to da će naša komora sutra održati svoju generalnu Skupštinu drugog sajamskog dana”, kazao je Šantić.

Ceremoniji otvorenja prisustvovali su Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, Ambasadorica SR Njemačke Christiane Hohmann, Doris Pack dugogodišnja parlamentarka u Evropskom parlamentu i Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za Jugoistočnu, Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, predsjednik Privredne komore FBiH, Marko Šantić, Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i mnogi drugi predstavnici vlasti.

Sajam će u naredna u tri dana ima čitav niz pratećih sadržaja od zanimljivih i aktuelnih panelia, prezentacija ali i predstavljanja kompanija, udruženja i projekata. Drugi dan sajma planirano je održavanje Skupštine Gospodarske komore Federacije BiH, koja je ujedno i partner Sajma.

Sajam se održava u periodu od 18. do 21. maja u prostoru Distributivnog centra u Kraševu a ulaz u sajam je slobodan.

I.M.

Akta.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close