Said Šteta: Za (kon)dom spremni!

Čestitam mladom ali čini se talentiranom izborniku Niki Kovaču, koji je znao posložiti kocke unutar ekipe „vatrenih“ i u zadnji tren izboriti odlazak na svjetsko prvenstvo reprezentacije R Hrvatske. Čestitam golgeteru Mandžukiću na postignutom golu ali nikako na onom poslije. Čestitke i kapetanu Dariju Srni. Zaista!

Čestitam svim iskrenim domoljubima koji žive za pobjedu svoje, ponavljam svoje zemlje, iskreno i  navijački, kako to dolikuje i kako to propisuju pravila fudbala ili ti nogometa. No, ono što je uradio Josip Šimunić, nakon utakmice, uklizavajući u dobro napaljene navijače, ustaškog  dekora i naučenih lekcija, pardon pjesmica, e to nikako.

Neću nikada zaboraviti 1978.godinu, kada sam prvi put  posjetio Jasenovac i vidio na filmu, neke čike krvavih ruku sa koso podignutim rukama i vidite sad ovo, sa istim pozdravom koji se čuo na stadionu u interakciji Šimunića i onih sa tribina. Ama baš isto, samo je vremenska distanca razlika.

Očekujem da će Europa, koja u svoje okrilje primi R Hrvatsku i neka je, uočiti bolesti koje ova zemlja, a to je očito,  nije prebolovala. Morat će jer u svlačionici priprema za Europu je i još jedna zemlja, nama susjedna Srbija koja ima istu boljku, pod istom šifrom bolesti samo je razlika u dekoru i nazivu iste. Morat će jer ono što Europa nije izliječila na svome tkivu a dobila na novom tkivu koje se zove Evropska zajednica putem viđenih poruka koje se šire, baš epidemiološki, zastrašujuće, nacizam.

Nije li fudbal, nogomet ili krpenjača šutana nogom, igra koja poziva na toleranciju, poštivanje drugih i drugačijih i nadmetanje u fer i poštenoj igri. Haman da nije jer se vinovnik koji na terenu bi zapažen samo po glasu i to nakon što sudija odsvira kraj, dok je stasom i igrom bio ispodprosječan, valjda su mu samo ovo imajuće vrline, ta nije svestran.

Dok se u Sarajevu danas kažnjava terorizam u liku naivnog, sada obrijanog i pokajničkog teroriste, za ispaljenih stotinjak metaka u zrak i ranjavanje jednog službenog lica,  sa petnaest godina zatvora, kao opomena svim potencijalnim da ne čačkaju mečku, u Zagrebu je, na nogometnom stadionu jedan drugi, dobro  obrijani, nacista, pucao kroz mikrofon, ubijajući nebrojeno širom svijeta.

Zato će, nadam se, Europa morati potegnuti za stegovnim mjerama, a UEFA i FIFA baška, kako bi ovo bilo „nikad više“, kako bi smo gledali nogomet i živjeli za nogomet a ne pregledavali video uradak pozivanja na zločin, pozivanja na krv. Kako se umišljeni, koji čak ne osjeća ni kajanje, ne osjeća krivim, nakon hodanja po bijelom svijetu nije naučio pameti i vratio se „Lesi“ usranih gaća na svoj grunt, to moramo uzeti kao mjeru opreza i zaštite, prije svega.

Dok se ne desi adekvatna reakcija evropske i svjetske nogometne organizacije, poručujem, za (kon)dom spremni, more bit se digne neki novi klinac.

 Piše: Said Šteta

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close