PolitikaSvijet

SAD traži prekid blokade Katara

Državni sekretar Rex Tillerson pozvao je Saudijsku Arabiju, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate da prekinu blokadu Katara.

SAD je protiv bilo kakve eskalacije krize u Zaljevu, kazao je Tillerson u obraćanju u State Departmentu.

On je kazao da blokada Katara ometa američku vojnu akciju protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Američki državni sekretar je kazao da zaljevske zemlje trebaju smjesta poduzeti korake kako bi se smanjile tenzije u regiji.

Njemačka pozvala na ukidanje blokade

Njemačka čvrsto stoji uz Katar

AP

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani u njemačkom gradu  Wolfenbutelu sastao se sa šefom diplomatije te zemlje Sigmarom Gabrielom.

Gabriel je pozvao da se ukine blokada Katara i pojačaju diplomatske aktivnosti. Dodao je i da Njemačka smatra Katar strateškim partnerom u borbi protiv terorizma.

„Njemačka će učiniti sve što može, zajedno sa svojim evropskkim prijateljima kako bi se izbjegla eskalacija konflikta, i pomoglo da on što prije bude riješen. Tako bismo se fokusirali na stvarnog neprijatelja – teroriste ISIL-a. Mi moramo da se držimo zajedno u koaliciji protiv ISIL-a, a Katar je njen dio“, rekao je Gabriel.

Kršenje međunarodnog prava

Al-Thani se zahvalio njemačkom kolegi na podršci i solidarnosti.

„Ekonomska opsada – koja podrazumijeva zračnu, kopnenu i morsku blokadu Katara predstavlja kolektivnu kaznu tri zemlje članice Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja. Ona će imati velike posljedice na društvo u zemljama Zaljeva. Takve mjere se jasno kose sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom“, rekao je Al-Thani.

Njemački stav ostaje onakav kakav je bio odmah nakon izbijanja krize, javlja reporter Al Jazeere Ayyash Darrajya.

“Nijemci su od početka pozivali na savjest kada je u pitanju rješavanje ove krize, a danas su to potvrdili.

“Njemački ministar vanjskih poslova je pozvao da se posveti važnijim stvarima –  borbi protiv grupe ISIL i da se čuva međunarodna koalicija za borbu protiv grupe ISIL, čiji je Katar sastavni dio.

Kazao je da tu koaliciju ne bi trebalo destabilizirati sve dok je ona kompaktna. Izrazio je zabrinutost zbog nastavka krize,  kazao je da u regionu već ima dosta kriza i da mu nije potrebna nova.”

Izvor: Al Jazeera

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close