-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

“SAD rade na tome da BiH bude multietnička, inkluzivna i demokratska država”

ESCOBAR PRED KONGRESOM POTVRDIO AUTENTIČNOST DOKUMENTA KOJI JE OBJAVILA “SB”: “Nećemo gurati etničke podjele, radimo da na tome da BiH bude…”

Escobar je Kongresu potvrdio je da je Palmerov dokument autentičan, ali rekao da da SAD rade na tome da BiH bude multietnička, inkluzivna i demokratska država.

Kongresmenka Ann Wagner postavila je nekoliko direktnih pitanja Gabrielu Escobaru tokom saslušanja pred Odborom za vanjsku politiku SAD.

Ona je u svom nastupu vrlo kritički pitala Escobara šta administracija SAD radi po pitanju omalovažavanja žrtava genocida koji se još uvijek negira te ga je pitala šta se dešava sa izbornom reformom, prenosi Raport.

Kongresmenka Wagner pitala je i za nacrt Matthewa Palmera koji je procurio u javnost komentirajući ga tako da on ide na ruku nacionalističkim strankama.

Escobar je naveo da je temelj djelovanja SAD u BiH Dejtonski sporazum koji garantira teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Međutim potvrdio je da je Palmerov dokument autentičan, ali da SAD rade na tome da BiH bude multietnička, inkluzivna i demokratska država.

Podsjećamo, “Slobodna Bosna” je prva objavila dokument Matthewa Palmera u kojem su navedene smjernice za reformu izbornog zakonodavstva u BiH. 

“Mi radimo sa našim parterima u EU, EUFOR-om i NATO-om, da sa sačuvamo integritet i suverenitet BIH. Ja putujem u novembru u BiH da prenesem tu poruku. Imamo četiri naša čovjeka, izaslanika koji u svakom trenutku rade na otvorenim pitanjima u BiH. Palmer je naš izaslanik za izbornu reformu. Nećemo gurati etničke podjele, radimo da na tome da BiH bude inkluzivno društvo”.

Kongresmenka Wagner navela je da Dodik blokira institucije BiH, ne priznaje OHR te da sve to radi uz podršku Rusije.

“Dodik je pod sankcijama SAD, da li radimo da se to pooštri”, navela je Wagner.

Escobar je odgovorio da rade na tome da svaki potez dezintegracije ima i konzekvence.

Kongresmen Den Mausser je istakao da Dodik najavluje vojsku RS, te da je već formirao odvojenu agenciju za lijekove.

Escobar je istakao da to destabilizira situaciju.

Istakao je da je već razgovarao s liderima o tome i da je o tome pričao sa partnerima u EU.

“Mi podržamo OHR, kao i EUFOR. Imamo i dodatne sankcije koje smo spremni koristiti kako bi spriječili sve što ugrožava teritorijalni integritet BiH”.

Escobar je također naveo da Dodiku slabi podrška u javnosti.

“Ono što Dodik radi i zagovara ljudi iz RS ne žele. Slabi njegova politička moć”, naveo je Escobar.

Govoreći o sankcija, Escobar je istakao da SAD ne odustaju od njih.

“Uz pomoć njih smo sklonili Miloševića”.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close