Kolumne

SAD i opsesija sankcijama …

SAD i opsesija sankcijama – Danas je na redu latinoamerička “trojka tiranije”

Uprava američkog predsjednika Donalda Trumpa jača pritisak na Venezuelu, Kubu i Nikaragvu.

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je ove tri zemlje nazvao “trojkom tiranije”, prenosi Associated Press.

Bolton je najavio nove sankcije Venezueli i Kubi, ali i da će Sjedinjene Države uvesti dodatne sankcije Nikaragvi.

“Te zemlje predstavljaju destruktivne sile tiranije, socijalizma i totalitarizma”, rekao je John Bolton.

“Taj je trio, suočivši se s Trumpovom administracijom, konačno naišao na tvrd orah”, rekao je Bolton u Miamiju, gradu u kojem živi veliki broj imigranata iz tri latinoameričke države.

Sankcijama koje su SAD uvele protiv Venezuele se zabranjuje američkim državljanima da trguju zlatom koje izvozi Caracas.

Međutim, kako prenosi Economic Times, potražnja za zlatom u svijetu raste takvom brzinom da globalna proizvodnja jedva uspijeva zadovoljiti potražnju i nije jasan cilj najnovije mjere.

Mjere protiv Kube su uobičajena praksa Bijele kuće kojoj svjedočimo desetljećima i na postojeću “crnu listu” su dodana neka nova imena.

Najnovija odluka Washingtona je objavljena u vrijeme službene posjete novog kubanskog predsjednika Miguela Diaza-Canela Moskvi i rada stručnog tima Ministarstva financija Rusije s kolegama u Venezueli na pronalasku rješenja za izlazak zemlje iz krize u uvjetima financijskih i drugih oblika pritisaka.

Nametanje sankcija Nikaragvi je, naravno, povezano odnosima ove zemlje s Rusijom i Kinom, koja gradi kanal kroz Nikaragvu koji će biti konkurencija Panamskom kanalu.

John Bolton se u svom govoru okomio na vlade u Havani, Caracasu i Managvi, a vođe tih zemalja je nazvao “tiranima koji misle da su čelnici i revolucionari, ali su ustvari bijedni klaunovi”.

“Nasilnička trojka na tom kontinentu neće vječno trajati. Kao i svi nasilni režimi i ideologije, nestat će”, dodao je osvjedočeno “borac za ljudska prava” John Bolton i poručio Maduru, Miguelu Diazz-Caneu i čelniku Nikaragve Danielu Ortegi neka se boje moći njihovih naroda.

Spomenimo i da su amo dan prije Boltonova govora u Venezueli likvidirana dva čelnika Komunističke partije Venezuele (PCV), članom središnjeg odbora strane Luis Fajardo i njegov kolega Javier Aldano. Oni su u srijedu likvidirani u mjestu Nueva Bolivia, država Merida. Prema izvješćima, na dvojicu muškaraca je iz automobila pucano dok su na motociklu išli kući.

Više organizacija u Venezueli, uključujući Tupamarove elemente unutar vladajuće Socijalističke stranke Venezuele (PSUV), osudili su likvidaciju i izrazili sućut.

PCV je pozvao predsjednika Madura i državnog odvjetnika Tareka Williama Saaba da učine sve da pravda bude zadovoljena.

Šamar američkim optužbama iz Ujedinjenih naroda –  SAD podršku dobio samo od Izraela

Izrael SAD

Ima viša znakova da je John Bolton dobro isplanirao kalendar i vrijeme kada će se obratiti imigrantima koji su na Floridu došli iz tri latinoameričke američke zemlje koje se nose s brojnim problemima uzrokovanim američkim pritiskom, sankcijama i embargom.

Osim što se najnovije sankcije podudaraju s posjetom kubanskog predsjednika Moskvi, Bolton je izjavu dao isti dan kada je Opća skupština Ujedinjenih naroda još jednom usvojila rezoluciju kojom osuđuje višedesetljetni američki embargo protiv Kube.

Podsjetimo da rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda nisu obvezujuće kao one koje usvoji Vijeće sigurnosti, tako da napisi nekih portala i listova  u regiji kako je UN ukinuo embargo protiv Havane pokazuju elementarno nepoznavanje međunarodnog prava u takvih autora.

Ipak, indikativno je da čaki The Washington Post, koji je u otvorenom ratu s aktualnom upravom, naveo kako je UN ošamario Sjedinjene Države i Opća skupština  ogromnom većinom glasova usvojila rezoluciju koja osuđuje američki gospodarski embargo protiv Kuba i odbacila je američke amandmane koji su snažno kritizirali kršenje ljudskih prava na otočnoj zemlji Kariba.

O rezoluciji koju je usvojio UN je raspravljalo čak 193 zemlje i gotovo jednoglasno su osudile američki embargo koji proteklih 27 godina Kubu pokušava izolirati od svijeta.

SAD su nametnule embargo Kubi 1960. godine, nakon revolucije koju je predvodio Fidel Castro i nacionalizacije vlasništva američkih građana i korporacija.

Opća skupština Ujedinjenih naroda poziva na “nužnost prekida gospodarskog, komercijalnog i financijskog embarga”. 189 zemalja je glasao za rezoluciju, a SAD i Izrael su bili protiv, a predstavnici “proeuropske” vlade Moldavije i Ukrajina su napustili dvoranu i nisu glasali.

“Vlada Sjedinjenih Država nema ni najmanje moralne ovlasti kritizirati Kubu ili bilo koga kad je u pitanju ljudska prava”, kazao je predstavnik Kube i optužio američku vladu da čini “zločine protiv čovječnosti” još od bacanja atomske bombe na Japan u Drugom svjetskom ratu, ratovima koji su uzrokovali smrt milijuna ljudi, izvršavajući izvansudska pogubljenja, otmice i mučenja. Također je optužio SAD da je kršila ljudska prava svojih građana, prije svega Afroamerikanca, Hispanoamerikanaca, manjina, izbjeglica i migranata.

Donald Trump - Kuba

Američka veleposlanica Nikki Haley je prije glasovanja naglasila kako je “američki razlog za embargo i bio i ostao uskraćivanje sloboda i negiranje elementarnih ljudskih prava kubanskom narodu od strane režima u Havani”.

Ona je pozvala Opću skupštinu da iskoristi svoj glas i “pošalje moralnu poruku kubanskoj diktaturi i tako poboljša život kubanskog naroda”.

Ali SAD nisu uspjele dobiti ničiju podršku, čak ni od zapadnih zemalja.

Europska unija je rekla da američki amandmani nemaju veze s rezolucijom o trgovinskom embargu i članice EU su poduprle rezoluciju kojom se Sjedinjene Države pozivaju na “ukidanje ili ukidanje” embarga. Kanada je također izjavila da je protiv izmjena i dopuna.

Prije glasovanja je američka predstavnica Nikki Haley rekla: “Mi nemamo problema stati u obranu onih stvari u koje vjerujemo i ponosno ćemo to ponoviti i danas, ako bude potrebno.”

Međutim, nakon poraza Sjedinjenih Država, Haley je Općoj skupštini izjavila: “Danas nema pobjednika, postoje samo gubitnici”.

Rekla je da su Ujedinjeni narodi “izgubili pravo da govore u ime ljudskih prava, ali su prije svega su kubanski narod još jednom ostavili u brutalnoj oluji Castrove diktature”.

“Kubance su napustili Ujedinjeni narodi i većina svjetskih vlada, ali kubanski narod danas nije sam. Američki narod će stajati uz njega sve dok se ne obnove prava koja nam je Bog dao, prava koja niti jedna vlada ne može zanijekati svom narodu”, izjavila je patetično Nikki Haley, američka predstavnica u Ujedinjenim narodima u odlasku.

 

L. R.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close