SAD: Beba izliječena od HIV-a

Beba iz Mississippija rođena s virusom HIV-a izliječena je nakon vrlo ranog liječenja standardnim lijekovima, objavili su u nedjelju američki naučnici, što bi mogao biti prijelomni slučaj za liječenje najmlađih pacijenata zaraženih tim smrtonosnim virusom.

(Agencijska vijest)

To je prvi slučaj tzv. funkcionalnog izlječenja novorođenčeta, rijedak događaj kada osoba postigne remisiju bez daljnje terapije i kada analiza krvi pokazuje da se virus nije umnožio.

Potrebni su dodatni testovi kako bi se utvrdilo postiže li terapija jednak učinak i u druge djece, ali već taj rezultat mogao bi promijeniti način liječenja visokorizičnih beba i potencijalno dovesti do izlječenja djece oboljele od HIV-a, virusa koji uzrokuje AIDS.

‘Ovo je dokaz da se HIV kod djece može pobjediti’, rekla je dr. Deborah Persaud, virolog sa Univerziteta John Hopkins u Baltimoreu.

Priča bebe razlikuje se od poznatog slučaja Timothya Raya Browna, tzv. berlinskog pacijenta, koji je 2007. izliječen lijekovima za leukemiju kojima mu je uništen imunološki sistem, a potom transplantirane stanice donora s rijetkom genetskom mutacijom otpornom na virus HIV-a.

Za razliku od skupe Brownove terapije, u slučaju bebe iz Mississippija korišten je koktel lako dostupnih lijekova kojim se već liječe djeca zaražena HIV-om.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close