Kolumne

Sabur je kad znaš da te lažu, a ti ih počastiš istinom ?

Upravo nas, već dvadeset godina lažu i samo lažu. Kako veli snimatelj intervju sa Mostarskog sajma, televizije N1, u razgovoru sa gospodinom Pandžom, izvršnim direktorom firme Aluminij, ona tobože zna da je Aluminij nadaleko poznat ? Istina je, da je nama poznat, kao firma sa najvećom pljačkom državne imovine i najvećom diskriminacijom radnika, nehrvata, na nacionalnoj osnovi.

Da li su višegodišnje, u kontinuitetu, permanentne laži stvarale za širu javnost, lažnog „ hercegovačkog diva „, koji je eto dospio do stečaja, sa najvećim gubicima od cca 300 miliona maraka, da bi se kao prekonoći, dolaskom i nove uprave u septebru 2016- te godine, u ovim mjesecima znatno oporavio i stao na koljena.

U međuvremenu, kako čitam iz pera Avde Avdića, na portalu „ Žurnal.ba.“;

„ Da je Elektroprivreda BiH, kupovala struju po 144 , a prodavala po 42 Eura po MWh, megavat času, električne energije, te za dva mjeseca izgubila 18 miliona maraka „???

Kako dalje ističe, novinar Avdić,u „ Žurnalu „ od 08-aprila 2017 god. ;

“Zbog veoma niskih temperatura u januaru ove godine i obezbjeđenja potrebnih količina električne energije, došlo je do pada kote HE Jablanica”, saopćeno je 6. februara iz Elektroprivrede BiH.

No, tek tada nastaje problem. Blok 6 Termoelektrane Tuzla nije radio, u HE Jablanica nije bilo vode, a potrošnja električne energije, zbog enormno niskih temperatura je povećana, između ostalog i zbog naloga Vlade FBiH da se električna energija prodaje mostarskom Aluminiju. S obzirom na to da je Elektroprivreda BiH početkom godine potpisala ugovore o prodaji električne energije i to po prosječnoj cijeni od 42 eura, morali su po ugovorenoj cijeni i vršiti isporuku“ / završen citat /.

Činjenica je da je Vlada Federacije  i EP BiH, u prošloj godini sklopila ugovor sa Aluminijem o isporuci električne energije u narednom periodu;

Na ovaj način je Vlada i premijer Fadil Novalić, kao i rukovodstvo Bošnjaka u EPBiH, priskočilo u pomoć, ovom „ lažnom hercegovačkom divu „ koji je morao ići u stečaj, kao najveći gubitnik, ali eto nije, što je rezultat nastavka pljačke i države i građana , a podanićko- uliznička Vlada sa Novalićem na čelu, ćuti i samo ćuti.

Dakle, firma Aluminij, se više nigdje ne tretira, niti spominje u daljim mutnim kalkulacijama i odnosima, naše Vlade, sa premijerom Fadilom Novalićem i ministrom Džidićem. Iako, još uvijek raspolažu sa kapitalom  u ovoj firmi od 44%, svu dalju upravljačku strukturu i druga prava, prenijeli su i ustupili HDZ-u, kao što su to radili svojevremeno i svi prethodni premijeri Vlade Federacije, sa njihovim ministrima energetik, iz redova Bošnjaka, da se samo zna ?

Da se zna, poštovani građani, surogat nam države, kakvu to mi ulizničku i vlast godinama trpimo, dok naši uzurpatori, pljačkaši i diskriminatori, zakonima svoje Herceg Bosne, otuđuju državni kapital i za stalno protjerivaju radnike srpske nacionalnosti, bez dioničarskih prava, a radnicima Bošnjacima, kao podaničkim i ulizničkim elementima, ostavljaju mizerne dionice po sedam, za koje neće moći kupiti ni papir za nužne potrebe, svojim vlastodršcima.

Dok domaći Bošnjački predstavnici vlasti, čuvaju svoje fotelje, ćute i gluhi su prema svojim radnicima nehrvatima, ništa ne poduzimaju, dotle, sasvim normalno čimbenici „ lijepe njihove „ obilaze svoju stratešku firmu Aluminij i dalje nas obmanjuju i lažu, sa njihovim uspješnim potezima u firmi, kao i budućim planovima unapređenja poslovanja i pristupu projektima za višu fazu prerade . Dakle, bez stida i srama, više se nigdje ne spominju radnici srpske nacionalnosti i nužno obeštećenje u finansijskom pogledu istih, od strane pokradene firme i izdaje svih struktura vlasti, upravo u našoj Federaciji.

Danas, kada se na političku scenu javljaju i neki „ ljevaci „ pod plaštom, neke buduće ljevice, ne smijemo zaboraviti da su upravo ti isti, samozvani  borci „ za državu i čovjeka „ sa svojom kvazi socijaldemokratijom i mutnoetničkom propagandom, učinili kriminalne poteze u firmi Aluminij, sa svojim pajdašima i čimbenicima iz nacionalističkog HDZ-a, te su eleminisali i oduzeli sva prava svim radnicima srpske nacionalnosti. Bez stida i obraza, nalaze često povode i priliku da i oni kritikuju Fadila Novalića i njegovu Vladu, za nastavak kriminalnog ponašanja sa firmom Aluminij i njegovim radnicima, što je nezamislivo i krajnje cinično i tragikomično.

Ovo naši građani i šira javnost svakodnevno slušaju, čitaju i gledaju, ali ćute i ništa ne poduzimaju, jer navodno ovi crni šejtani još nisu zakucali i na njihova vrata. Kada će i kako, ostaje nam da sami dočekamo našu sudbinu, ma kakva bila ???

S poštovanjem, Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija

Mostar, april 2017.god.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close