Sabina Ćudić u Visokom – Žene i djeca u budžetu

Sabina Ćudić, profesorica na univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), umjetnica, publicistkinja i koordinatorica Ženske grupe za zastupanje i zagovaranje – F5, gostovat će ovog petka u Visokom.

Teme o kojoj će razgovarati sa Visočankama i Visočanima su pitanje prava žena u domaćem javnom prostoru s posebnim naglaskom na modele rješenja problema statusa trudnica i porodilja u BiH.

„Žene širom svijeta često nisu svjesne svojih prava i mogućnosti, i niz istraživanja to potvrđuje. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, stopa nezaposlenosti je daleko viša kod žena nego muškaraca, trudnice i porodilje su diskriminisane po različitim osnovama, stopa nasilja unutar porodice je među najvišim u Evropi, djevojčice širom BiH napuštaju srednju školu kako bi radile u kući, nemamo niti jednu ženu u Vijeću ministara, nikada nismo imali članicu Predsjedništva i situacija će biti samo gora ako ovako nastavimo.

Istraživanja pokazuju da su žene u pregovorima požrtvovanije u zastupanju interesa onih koje predstavljaju. Zato je učešće žena za pregovoračkim stolom svima nama u interesu“ – ističe Sabina Ćudić koordinatorica Ženske grupe za zastupanje i zagovaranje – F5.

Pozivamo vas da sa Sabinom Ćudić razgovarate o ovim i drugim temama, ovog petka 5. septembra od 18.30 sati u Velikoj sali Općine Visoko.

Agencija Ban

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close