Ostali sportoviSport

Sa 16 godina je majstor karatea i nositeljica crnog pojasa

Mlada karatistkinja Sara Mahmutović iz Cazina

Sa 16 godina je majstor karatea i nositeljica crnog pojasa

Već 10 godina sa sportskih takmičenja vraća se s medaljama, diplomama, nagradama i zahvalnicama

Za sportiste se kaže da su najveći ambasadori i promotori države, a među takvima zasigurno je i 16-godišnja Sara Mahmutović iz Cazina, koja se već deset godina sa sportskih takmičenja vraća s medaljama, diplomama, nagradama i zahvalnicama. Više godina trenirala je u KK Cazin, a već nekoliko godina je članica KK PEB JION iz Bihaća, koji vodi trener Bajro Durdžić. Sara je majstor karatea i nosilac crnog pojasa, a dvije godine zaredom proglašena je najboljom kadetkinjom Grada Cazina i Unsko-sanskog kantona.

– Karate sam počela trenirati sa šest godina, a uzor mi je bila starija sestra Ajla, koja je već tada nizala velike uspjehe. Četiri puta bila sam prvakinja BiH, osvojila sam medalju i na Balkanskom prvenstvu, dvaput sam osvojila srebrenu medalju na Svjetskom kupu, zatim zlatnu medalju na Euro Cupu… Učestvovala sam i u premijer ligama u karateu, a dobila sam i olimpijski kod i pozivnicu za završne kvalifikacije za Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu. Međutim, tada nisam mogla otići na kvalifikacije zbog finansijskih problema kluba – kaže ova uspješna mlada sportistkinja.

Objašnjava da svaku noć putuje na treninge u Bihać te da je samo zahvaljujući svom trudu i upornosti te velikom razumijevanju i podršci roditelja, do sada postigla zaista velike rezultate. Postala sam federalna i državna prvakinja ove godine, čime sam izborila pravo nastupa na Evropskom prvenstvu, koje će u februaru naredne godine biti održano u Danskoj. Trenutno se pripremam za odlazak na Premijer ligu u karateu u Veneciji – govori Mahmutović o planovima za naredni period.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close