Rusmir Hrvić, direktor Klasa: Cvjeta izvoz somuna

Sarajevska kompanija Klas vraća se na ono što je nekad bila. Novi vlasnik, tešanjska grupacija AS, odmah po preuzimanju krenuo je u finansijsku konsolidaciju, u nabavke sirovina i repromaterijala, kako bi mogli krenuti u značajnije povećanje obima proizvodnje.

Oslobođenje

Novi proizvodi

– To nam se i isplatilo, uvezli smo velike količine pšenice za vrijeme poplava, a na osnovu zaliha koje smo imali uspjeli smo da opslužimo tržište Sarajeva i gotovo cijele BiH. Radimo dosta na novim proizvodima, te redizajnu postojećih, a mnogo smo se posvetili i izvozu. Otvorili smo tržište u Americi sa pitama, a posebno se možemo pohvaliti izvozom somuna. Neki dan smo imali više od deset kamiona somuna koji su išli u razne krajeve Evrope. Posebno tu možemo istaći da smo 7. jula poslali prve količine somuna u Bugarsku i ukoliko se pokažu uspješnim tamo, idemo u Rumuniju pa u Poljsku, kazao je u razgovoru za Oslobođenje Rusmir Hrvić, direktor Klasa.

Jedan od planova je, kako je rekao, da povećaju broj prodavnica Klasa, a to će podrazumijevati i zatvaranje nekih postojećih koje su se pokazale neisplativim.

– Radimo analize i one prodavnice koje se pokažu kao nerentabilne će se zatvoriti. Već smo otvorili tri prodavnice, u Unitiku, na Otoci i jednu u Vogošći. Plan nam je da uskoro ponovo otvorimo veliki Klas centar, a otvorićemo i hipermarkete u Vogošći i Mostaru, što znači da će biti i zapošljavanja novih radnika, istakao je Hrvić i dodao kako su imali 44 maloprodajna objekta kada su preuzeli Klas, te da im je plan da ih bude 100.

Primarna proizvodnja

Klas se nedavno vratio u posao otkupa malina, zbog čega su zaposlili 39 sezonskih radnika, a s obzirom na to da će sljedeće godine povećati otkupnu masu, ne samo malina već i ostalog voća, bit će im potrebno i više sezonskih radnika.

– Radićemo i na tome da napravimo uvjete za prerađivanje tog voća, da ne bude samo “izvoz balvana”. Cilj nam je da preradimo ovdje domaće voće, da razvijamo primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH. Akvizicijom Klasa stvoreni su uvjeti za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje u BiH, jer je nastala jedna nova, velika kompanija u prehrambenoj industriji koja ima prerađivačke kapacitete i brendove, što je puno važnije, na osnovu kojih vi možete uposliti na desetine radnika u poljoprivredi, istakao je Hrvić.

Hrvić je kazao kako rade na novom proizvodu u Klasu koji će se zvati Fit, a riječ je o integralnim keksima od raznih vrsta integralnog brašna. Ovaj proizvod će biti i za domaće i za inostrano tržište.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close