“Prvi mart”: CIK kasno poslao potvrde za glasanje u inostranstvo

Koalicija „Prvi mart“ obavještava javnost da smo zaprimili veći broj žalbi o neblagovremenom dostavljanju potvrda za glasanje u inostranstvu za ona lica koja su već ranije bila registrovana. Naime, prema postojećim pravilima, lica koja su se na prošlim izborima registrovala, trebaju primiti tzv. PRP-2 obrazac kojim potvrđuju da će glasati poštom sa iste adrese.

Centralna izborna komisija je ove potvrde uputila krajem maja mjeseca, te su iste tek sada stigle u pojedine gradove u Sjedinjenim Američkim Državama. Datum poslane pošte je 31.05., što je više od dvije sedmice nakon raspisivanja izbora kada su ove potvrde već trebale biti spremne za slanje. Rok za registraciju bh. građana za glasanje u inostranstvu je 29.7. (prekosutra), te je pitanje da li će svi registrirani građani dobili potvrde do konačnog roka.

Ako sagledamo činjenicu da je u toku registracije bilo oko 18 000 novih prijava za glasanje, besmisleno je tvrditi da je drastično opao broj tzv. ‘starih glasača’. Jednostavno, riječ je ogromnom propustu, a koji ide na ruku političkim elitama iz SNSD-a, s ciljem poništavanja rezultata masovnog povećanja učešća prognanih. S tim u vezi, tražimo da se rok za slanje prijava i potvrda produži za najmanje dodatne dvije sedmice.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close