Rusmir Hrvić, član Uprave AS Group:Travnik evropski centar mode

Fabrika muških odjela, sakoa i hlaća Fortitudo iz Travnika, članica AS Group, u četvrtak je otvorila novi pogon sa 120 novouposlenih uglavnom mladih radnika.

Pod markom u svijetu ugledne mode kuće Peter Gross i oznakom Made in BiH, njihovi proizvodi biće plasirani u Parizu, Londonu, i drugim svjetskim centrima mode. Veliki koraci koje su prema mišljenju njihovih njemačkih partnera travnički tekstilci napravili u posljednje tri godine dali su za pravo Rusmiru Hrviću, članu Uprave AS Group da konstatuje kako “Travnik postaje evropski centar mode”.

Uporište za takvu konstrataciju nalazi u činjenici da je proteklih sedmica obavio nekoliko razgovora sa predstavnicima nekoliko modnih kuća u Evropi koje su zainteresirane da svoje modne kolekcije kroje i šiju u pogonima Fortituda.

Ova kompanija nastavlja tako tradiciju tekstilne industrije Borac koja je ne tako davno sa Grossom, Bosom i drugima također pravila velike iskorake na evropskom tržištu muških odijela, ženskih kaputa i mantila…

Širenje divizije tekstila u okviru AS Group postaje fascinantno. Samo Fortitudo u Travniku već zapošljavaju 820 radnika i kako je najavljeno na tome neće stati što je u skladu sa programom aktuelne vlasti o zapošljavanju 100.000 novih radnika!?

O tome je na svečanosti u Travniku govorio i federalni premijer Fadil Novalić. Cilj Vlade Federacije BiH je poboljšavanje uslova za zapošljavanje pri čemu je tekstilna industrija s pravom u fokusu jer ima stabilan rast i 22.000 uposlenih. U kratkom obraćanju na njemačkom jeziku premijer se zahvalio stranim partnerima na saradnji i reralizovanim poslovima.

Premijer Srednjebosanskog kantona Tahir Lendo i travnički načelnik Admir Hadžiemrić istakli su spremnost da u tom cilju dodatno podrže investitore. Očito je da se u Travniku postoji solidarnost između politike i ekonomije što je po mišljenju Petera Grossa, predstavnika njemačke modne kuće od velike važnosti kako bi bio stvoren siguran ambijent za investiranje i otvorena nova radna mjesta.

Kompanija Fortitudo rukovodi direktorica Irma Huseinbašić u sastavu kombinata Borac nastala je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka u vrijeme priprema Sarajeva i BiH za zimske olimpijske igre. Borac se u proizvodnji sportske konfekcije tada povezao sa partnerima iz Italije i počeo serijsku proizvodnju vindjakni, skijaških odijela itd. U jednoj od tih jakni ovdašnji planinar Josip Svoboda ispeo se na Mont Everest a fotografija na koloj se vidi i znak Fortitudo obišla je svijet i ostala u tadašnjim modnim žurnalima.

Od oktobra 2012. godine Fortitudo posluje u okviru AS Group koji je u opremu, novu tehnologiju i unapređenje proizvodnje muških odijela uložio oko četiri miliona KM. U protekloj godini proizveo je više od 340.000 odjevnih predmeta isključivo u aranžmanu lon poslova. Rusmir Hrvić je najavio ozbiljnu orijentaciju i na izradu vlastitog proizvoda od najboljih materijala.

Hajdar Arifagić
Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close