-TopSLIDEBiHKolumnePolitikaRegion

Ruski student Sattler i poziv na dijalog o stvarima o kojima nema pregovora!

Piše: Amina Čorbo-Zećo


Možda najveći problem u BiH je mentalitet koji ne podrazumijeva kompromis, istakao je sinoć za FTV Johann Sattler, šef delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH!

Kada je riječ o sankcijama EU kazao je da još uvijek ima vremena da se dođe do kompromisa.

„Pozivam sve da se vrate u institucije, da razgovaraju, iznađu rješenja. Ovo nije nešto što je nemoguće riješiti. Ali moram reći da nemamo beskonačno vremena na raspolaganju, tako da mora postojati snažniji osjećaj žurnosti u smislu iznalaženja rješenja. Naravno, uvijek postoji mogućnost sankcija. Imate dobru jednu kutiju alata u kojoj imate i mrkve i štapa, a što se tiče EU mi imamo i jedno i drugo i to se uvijek može aktivirati. Ali to je krajnja mjera, ali i mjera ako se ne uspije doći do kompromisa“, poručio nam je Sattler.

Njegov nastup u emisiji FTV-a razlikovao se od nastupa ruskog ambasadora u BiH Kalabuhova samo u direktnosti prenošenja poruka, jer je ovaj vrlo precizno izjavio da ‘ne vidi nikakav problem u Dodikovoj ideji o samostalnoj RS u okviru BiH’ koja je, kako je istakao, stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu.
I jedan i drugi dakle pozivaju na dijalog i kompromis. Povlačeći paralele ovih nastupa jasno je ustvrditi kojoj politici pripadaju obojica i šta nam serviraju. 

Prevedeno na jezik koji svi razumiju gore izrečeno bi glasilo – DOGOVORITE SE O KONCEPTU SASTAVLJENE DRŽAVE. 

I apsolutno je jasno da oko ovoga nema dogovora ni pregovora, ali Sattler ostavlja prostor za dodatna mrcvarenja Milorada Dodika Bosne i Hercegovine.

A, Johann Sattler zbog čijih nastupa Evropska unija djeluje kao dobro raštimani orkestar, jer pojedine zemlje duboko slijede politiku podjela još u studentskim danima je mogao shvatiti rusku školu.

On je naime studirao političke nauke i slavistiku na univerzitetima u Innsbrucku, Pragu i Moskvi. U diplomatskoj službi Republike Austrije aktivno radi od 1996. godine i nije teško uvidjeti da pripada plejadi onih koji su pod ruskim utjecajem na Balkanu.

Miroslav Lajčak, Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Janez Janša, Zoran Milanović, Viktor Orban, pa u krajnjoj liniji i Erdogan snažno, neko javno neko tajno, nastoje uz pomoć Rusije i Kine da prošire krug i svoj utjecaj na štetu Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je trenutno talac i žrtva takvog djelovanja. 

Jer do sada Sattler ništa nije učinio da stane na stranu zakona, zakonskih propisa i ustava ove zemlje. On predlaže stvari o kojima nema rasprave niti kompromisa umjesto da štiti zakone, a time i Bosnu i Hercegovinu.

Ni prošli specijalni predstavnik Lars Gunnar Wigemark nije se mogao pohvaliti osobitim uspjehom u BiH, a što je prvenstveno rezultat njegovog nerazumijevanja stvarnih uzroka političke krize u BiH i povlađivanja separatistički nastrojenim akterima političke scene u BiH. 

Wigemark je iz vinograda s Čovićem slao poruke mira, a mandat je okončao neuspješno i kao individua koja nije mogla ili željela stvari nazvati pravim imenom.

Sattler ga je zamijenio i odmah u prvom nastupu ispalio da je Dragan Čović jedan od najsnažnijih zagovornika i šampiona evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Zapravo, djelovanje diplomata Evropske unije u Bosni i Hercegovini već duže od deceniju je šarada budalaština i laži, iza kojih se kriju različiti nivoi interesa. Oni su sada javnosti dostupni i jasno ih je prepoznati. To su privatni interesi loših diplomata ili pak, viši interesi evropskih birokrata.

To možemo iščitati iz krivih interpretacija stvari u BiH, jer oni od kojih se očekuje demokratizacija prije svega naše političke scene, ali i potpuna promocija našeg evropskog puta, zagovaraju dijalog o stvarima o kojima dijaloga ne može biti!

Bez vizije o rješavanju zadataka koji su im povjereni, uz neizostavno salutiranje o odgovornim bh. političarima, evropski predstavnici naizgled su bili pogubljeni i bez moći da bilo šta urade. Međutim, ono što je pak njihov uspjeh bilo je održavanje Dragana Čovića, Milorada Dodika na političkoj sceni!

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close