Ruski kredit pod velom tajne: Politika neracionalnog zaduživanja RS

Nakon raskida sa MMF-om, Vlada RS uspjela je obezbijediti oko 300 miliona evra kredita od Rusa, iako nisu objavili pod kojim uslovima, pa sada mogu mirno da prebrode ovu izbornu godinu. Da li će ovaj kredit biti upotrijebljen za vraćanje postojećih dugova ili će biti iskorišten za kupovanje socijalnog mira, nisu mogli prognozirati ni iz opozicije, jer su im detalji kredita i dalje nedostupni. Sa druge strane, ekonomisti tvrde da će ruski kredit sigurno dugoročno biti skuplji od aranžmana sa MMF-om, te da je ovo nastavak dugogodišnje politika neracionalnog zaduživanja.

Spas za aktuelnu vlast u RS dolazi u vidu ruskog kredita od oko 300 miliona evra, koji je hitno potreban budžetu RS nakon što je vlada ovog entiteta ostala bez aranžmana sa MMF-om zbog neispunjenih obećanja. Kako iz Vlade kažu, ovaj kredit je mnogo bolji od aranžmana sa MMF-om, iako premijerka Željka Cvijanović nije objelodanila detalje aranžmana:

Željka CvijanovićŽeljka Cvijanović

„Dobija sredstva kojima može redovno da isfinansira sve svoje obaveze, može da servisira i svoj dug. Ono što je jako važno i po čemu se taj kredit razlikuje od nekog drugog aranžmana, jeste da tu nema nikakvih političkih uslovljavanja, nema nikakvih zakona koji se vama ispostavljaju kao obaveza.“

Malo više detalja dao je predsjednik RS Milorad Dodik, iako iznos kamate i rok otplate nismo uspjeli saznati. Naime, Dodik kaže da su razgovori sa Rusima završeni, te da bi ubrzo trebala doći i prva tranša od 70 miliona evra. Ostatak sredstava biće povučen prema potrebi, a ruski kredit će poslužiti za saniranje brojnih zaduženja:

„Dodatnih 200 miliona evra biće u kontinuitetu obezbijeđeno u toku ove godine, odnosno mi ćemo ih ovdje imati kada nama bude potrebno.To nije novo povećanje zaduživanja, nego neka vrsta restrukturiranja. Tim novim zaduženjem samo će se na olakšani način izmiriti obaveze koje su dospjele.“ 

Vlada RS samo u ovoj godini mora da vrati 500 miliona maraka za ranije podignute kredite, a najveći dio tih dugovanja odnosi se na MMF. Dodik kaže da je iz tog razloga za RS primarno da se oslobodi ove finansijske institucije:

„Mislimo da je MMF bio potpuno nekorektan ili tendenciozan kada je prije prije pet godina insistirao za plasman svojih sredstava ovdje. Međutim, onda su tvrdili da će, ako ne uđemo u taj aranažman, nas proglasiti da smo mi protiv BiH, jer je Federaciji tada trebao taj novac. MMF je to locirao na pet godina u gotovo nemogućim uslovima vraćanja – i mi moramo da nađemo novac da to vratimo i da se riješimo MMF-a.“

Svaka treća marka na otplatu kredita?

Činjenica je da ukupni dug RS premašuje pet milijardi KM, a prema riječima poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS Branislava Borenovića, Vlada ovog entiteta ukinula je ranije zakonsku granicu zaduživanja, pa ukoliko se nešto ne preduzme, u budućnosti će svaka treća marka iz budžeta ići na otplatu kredita:

„Od ove godine, u narednih pet do šest godina će svake godine iz budžeta ići najmanje između 500 i 600 miliona KM za vraćanje kredita u tekućoj budžetskoj godini.“

S obzirom da je izborna godine, predsjednik SDS-a Mladen Bosić ima svoje predviđanja na šta će se sredstva od ruskog kredita potrošiti:

„Ja mislim da su to krediti koji će sigurno biti iskorišteni za predizborne svrhe, za stvaranje slike o trenutku da RS kreće iz ovog stalnog propadanja u neko napredovanje. I ne sumnjam da će se to desiti znajući politiku koju je prije svakih izbora vodio SNSD.

Damir MiljevićDamir Miljević

​Sa ekonomske strane, ovaj kredit će najvjerovatnije biti mnogo skuplji od aranžmana sa MMF-om, ističe ekonomista Damir Miljević:

„Aranžman sa MMF-om je ionako kratkoročni, čije vraćanje počinje4 već u septembru ove godine, a ovdje se vjerovatno radi o nekom kreditu na desetak godina, pa će nas to koštati puno kamate.“

Miljević napominje i da se sa ovakvom ekonomijom ne mogu servisirati ni postojeći dugovi, ali je to izgleda nebitno kada je do izbora ostalo manje od sedam mjeseci:

„Svi ekonomski parametri govore da se ništa drugo ne poduzima da se popravi ekonomski i socijalni status građana i privrede RS-a, osim što se ponovo zadužuju. A očito da to puno ne brine Vladu RS-a. Njima je samo važno da pregura do izbora.“  

Zanimljiva je i informacija da uz ovaj kredit Vlada RS treba dobiti na raspolaganje i 40 miliona KM od elektroprenosa, pa će se nabrzaka pokrpiti budžetske rupe, a kada stigne i kredit, moći će mirno da se spava – barem do oktobra.

RSE – Gojko Veselinović

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close