Rusija uskratila podršku misiji EUFOR-a u BiH

Vijeće sigurnosti UN-a produžilo je mandat vojnoj misiji EUFOR u BiH. Rusija je po prvi put bila uzdržana prilikom glasanja uz tvrdnju kako je “neprihvatljivo da se BiH gura u pravcu EU”.

(DW.DE)

Vijeće sigurnosti je produžilo mandat EUFOR-u za još godinu dana. Po prvi put od uspostave ove vojne misije EU, Rusija je bila uzdržana prilikom glasanja, tako da je mandat produžen glasovima ostalih 14 članica Vijeća.

Posmatrači u Njujorku vjeruju da Rusija na ovaj način želi da se suprotstavi politici EU u istočnoj Evropi, baš kao što je to učinila i u Ukrajini. Tamo se proruski separatisti bore protiv vlade u Kijevu koja želi da se približi Uniji.

Miris Ukrajine u zraku…

Čurkin: Neprihvatljivo je da se BiH gura u pravcu EUČurkin: “Neprihvatljivo je da se BiH gura u pravcu EU”

Vitalij Čurkin, ruski ambasador pri UN-u, odbacio je prijedlog o produženju misije EUFOR-a, izjavivši da međunarodno prisustvo u BiH može da bude shvaćeno kao “instrument za ubrzavanje integracije BiH u EU i NATO”. Za njega je “jednostavno neprihvatljivo da se BiH gura u tom pravcu” i dodao da “postoji dovoljno loših primjera u kojima je uz pritisak iz inostranstva jednoj zemlji naloženo da se okrene perspektivi članstva u EU”. Čurkin je očito pri tome aludirao na situaciju u Ukrajini.

Ambasadori SAD, Francuske i Velike Britanije su izrazili žaljenje zbog ovakvog stava Rusije.

Francuski diplomata Philippe Bertoux je ukazao na to da Rusija do sada nije imala primjedbi na podršku UN-a misiji EU i preko twittera objavio: “Rusija uvozi lošu atmosferu iz Ukrajine u nešto što s tim nema nikakve veze. To je opasna igra. To nije dobro ni za BiH, ni za Vijeće sigurnosti.”

Britanski predstavnik Michael Tatham je rusku poziciju nazvao ciničnom i izjavio da je ona “za žaljenje”. Dodao je da “ponižavanje samih građana BiH” predstavljaju tvrdnje kako je njihova želja da se približe EU ustvari inicirana pritiskom izvana.

Predstavnici BiH potvrdili težnju za članstvom u EU

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko u svom obraćanju Vijeću sugurnosti je izjavio kako je BiH potreban novi impuls i prekid sa opasnom praksom politike po principu “ja tebi ti meni”. Ambasadorka BiH Mirsada Čolaković potvrdila je da je politika vlasti BiH “potraga za načinima za ubrzanje procesa integracije u EU”.

EUFOR-u je mandat produžen, ali Rusija nije bila zaEUFOR-u je mandat produžen, ali Rusija nije bila “za”

Misija EUFOR-a, odnosno misija Althea je najstarija vojna misija EU. Ona je pokrenuta 2004. godine, kada je EU od NATO-saveza preuzela odgovornost za stabilnost u BiH. NATO je u prvim godinama nakon rata imao zadatak nadzora mirovnog procesa. Ovo je prvi put od pokretanja EUFOR-a da ta misija nije dobila jednoglasnu podršku u Vijeću sigurnosti.

Njemačka odbacuje poziv za nove sankcije Rusiji

Istovremeno u EU traju konsultacije o mogućim odgovorima na krizu u Ukrajini. Njemačka kancelarka Angela Merkel je odbacila zahtjeve da se Rusiji pooštre sankcije. “Dodatne ekonomske sankcije u ovom trenutku nisu na dnevnom redu. Mi se trenutno fokusiramo na predstojeću zimu, na humanitarnu pomoć i na to da u Ukrajini dođe do istinskog primirja”, izjavila je Merkel u Berlinu.

Ona je ipak dodala da je još uvijek otvorena opcija o proširivanju zabrana putovanja u države EU i zamrzavanje računa novoizabranih lidera separatista na istoku Ukrajine, ali i zamrzavanje računa ruskim oligarsima koji podržavaju separatiste.

  • Autor Azer Slanjankić (ap, afpd)
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close