-TopSLIDEPolitikaSvijet

Rusija preuzela predsjedavanje Vijećem sigurnosti UN-a

Rusija je danas preuzela predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), uprkos tome što je Ukrajina tražila da druge članice ovog tijela blokiraju taj potez.

Svaka od 15 članica Vijeća, rotirajući se, preuzima predsjedavanje na mjesec dana.

Posljedni put kada je Rusija predsjedavala Vijećem, u februaru 2022., lansirala je invaziju na Ukrajinu, piše BBC News.

To znači da Vijeće sigurnosti vodi zemlja čiji predsjednik je pod međunarodnim nalogom za hapšenje, zbog navodnih ratnih zločina.

Međunarodni krivični tribunal – koji nije institucija UN-a  nalog je izdao prošlog mjeseca.

Putin je tek treći šef države protiv kojeg Međunarodni krivični sud (MKS) podnosi optužbu dok je još na vlasti.

Uprkos ukrajinskim prigovorima, Sjedinjene Države su navele da ne mogu blokirati Rusiju – stalnu članicu Vijeća – od preuzimanja čelne uloge. Druge stalne članice VS UN su Velika Britanija, SAD, Francuska i Kina.

Uloga je uglavnom proceduralna, ali ambasador Moskve u UN Vasilij Nebenzija rekao je ruskoj agenciji Tass da planira da pokrene nekoliko debata, uključujući jednu o kontroli naoružanja.

Naveo je da će se razgovarati o “novom svjetskom poretku” koji, kako je istakao, dolazi da “zamijeni unipolarni”.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba nazvao je rusko predsjedavanje “najgorom šalom ikad, čak i za prvi april”, te da se radi o “podsjećanju da je nešto pogrešno u funkcionisanju međunarodne sigurnosne arhitekture”.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak smatra da je ovaj potez “ponovno silovanje međunarodnog prava… entitet koji vodi agresivni rati, krši norme humanitarnog i krivičnog prava, uništava Povelju UN, zanemaruje nuklearnu sigurnost, ne može biti na čelu ključnog svjetskog tijela za sigurnost”.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski prošle je godine pozvao VS UN da se reformiše ili da se “u potpunosti raspusti”, optužujući ga da nije učinio dovoljno da spriječi rusku invaziju. Također je tražio da se Rusiji ukine članstvo.

Ipak, SAD tvrde da su im ruke vezane, te da Povelja UN ne dozvoljava uklanjanje stalnih članova.

– Nažalost, Rusija je stalni član VS UN i ne postoji izvediv međunarodno-pravni put da se ta realnost promijeni – izjavila je portparolka bijele Kuće Karine Jean-Pierre ove sedmice.

Dodala je da SAD očekuju da će Moskva “nastaviti da koristi svoje mjesto u Vijeću da bi širila dezinformacije” i opravdala svoje djelovanje u Ukrajini.

Patria

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close