Rusija i SAD: Načelni dogovor za rješenje sukoba u Siriji

Nakon niza sukoba koji su se vodili u obliku nevidljivih djelatnosti tajnih službi, prijetnji, širenja lažnih informacija, ali i konkretna pokreta na terenu, Sjedinjene Države i Rusija su konačno našli zajednički stav u vezi Sirije. To znači da obje zemlje strahuju da bi, ako vojska Bashara al-Assada pretrpi poraz, na vlast u Damasku mogli doći militanti “Islamske države” i radikalni pobunjenici povezani sa Al Qaedom koji već kontroliraju dio Sirije, za Reseau International piše Valentin Vasilescu, bivši zamjenik zapovjednika vojne zrakoplovne baze Otopeni u blizini Bukurešta.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Sudeći po izjavama i diplomatskim aktivnostima ispada da su Washington i Kremlj postigli načelni dogovor da će poduzeti sve mjere kako bi se do kraja ove godine pronašlo mirno rješenje za rat u Siriji. To je jedini način da se razoružaju radikalni islamistički militanti i da ih se izbaci iz Sirije. U ovom sporazumu se čini da su se Sjedinjene Države odlučile osloniti na Rusiju u njegovoj praktičnoj provedbi.

Dokaz ovog sporazuma je i odluka od ovog mjeseca kada je su SAD odlučile koristiti svoje prve bespilotne letjelice MQ-9 Reaper koje će biti korištene u vojnim misijama u sjevernoj Siriji i tako pružiti podršku sirijskim postrojbama Bashara Al-Assada koje se tamo bore protiv “Islamske države”. Američki dronovi su operativni u bazi Incirlik u Turskoj, unatoč protivljenju predsjednika Erdogana. Dakle, iako bez službenog priznanja, postoje indicije da će Amerika postati “saveznik” Bashara Al-Assada, što za The Sydney Morning Herald tvrdi i stručnjak za nacionalnu sigurnost David Wroe.

Rusija je osnovala rusko-sirijsku vojnu komisiju preko koje će opskrbljivati Siriju oružjem, informacijama (posebno onima dobivenim putem satelita) i vojnim savjetnicima. S ovim aktivnostima Rusije je Washington upoznat u “razumnom roku”.

Ova promjena stava dolazi nakon vrućeg ljeta iza zatvorenih vrata Kremlja i po  mnogima je pravi podvig ruske diplomacije. U kritičnim trenucima je izvrsno pregovarao čovjek s jakim vezama u arapskom svijetu, Mohammad Javad Zarif, ministar vanjskih poslova Irana. Naime, Iran je također čvrsto stao iza svoje odluke da se rat u Siriji što prije treba riješiti mirnim putem, a uvijek je naglašavao svoju odlučnost u borbi protiv ISIL-a. Odlučnost Irana je bila i glavni razlog za ukidanje sankcija od strane “Skupine 5 + 1” (Kina, Francuska, Rusija, Engleska, SAD plus Njemačka). Rusija je iransku podršku nagradila lansiranjem iranskog programa obnove.

U početku je Rusija pregovarala kako bi stvorila regionalni savez protiv “Islamske države” koji bi uključivao Saudijsku Arabiju, Siriju i Tursku. No, Saudijska Arabija i Turska su se predomislili. Osim toga, Turska je pružila pomoć Islamskoj državi neočekivanim bombardiranjem Kurda i jedinica PKK i YGP koje se bore protiv ISIL-a. Iz tog je razloga Rusija promijenila svoju strategiju.

Moskva zatim intenzivno pregovara s Damaskom ​​i umjerenim pobunjeničkim snagama Sirije i to preko dvije utjecajne zemlje Perzijskog zaljeva koje regrutiraju, naoružavaju islamističke pobunjenike i šalju ih u Siriju. Osim Irana, čini se da je Rusija kao posrednika u pregovorima pozvala i Oman. Ruski plan nije tajna, a podržava ga i Iran. U prijelaznom razdoblju će zemlju voditi vlada nacionalnog jedinstva s Basharom Al-Assadom na čelu.

Vrhunac diplomatskih aktivnosti je bio dolazak u Moskvi izaslanstva na čelu s Khaledom Khojom, predsjednikom Sirijskog nacionalnog vijeća, to jest, političkim liderom pobunjenika. Kroz svoje obavještajne kanale je Saudijska Arabija pažljivo pratila poteze Moskve po pitanju Sirije i predložila Kremlju ponudu da bude primljena za pregovarački stol.

Posljednja izjava Sergeja Lavrova o tom pitanju je bila jasna: “U našim planovima nije dogovor sa Saudijskom Arabijom, Turskom i Katarom, tako da oni kasnije mogu sudjelovati u donošenju odluka o budućnosti Sirije.”

Izvori bliski pregovorima su rekli da se glavni kompromis odnosio na imenovanje novog šefa sirijskih obavještajnih službi, što je jedna od ključnih funkcija o kojima ovisi opstanak Assadove vlade. Saudijska Arabija je izabrala svog čovjeka, ali se čini da su se John Kerry i Sergej Lavrov složili da to mjesto zauzme neutralni čovjek, umirovljeni general Mustafa Tlass iz redova sunitske većine.

Mustafa Tlass je kao iskusni vojni pilot upoznao je Hafeza Al-Assada, Basharovog oca, na Vojnoj akademiji u Homsu. Kao dvojica mladih časnika Hafez Al-Assad i Mustafa Tlass su boravili u Kairu u razdoblju od 1958. do 1961. kada su Sirija i Egipat tvorili jedinstvenu državu – Ujedinjenu Arapsku Republiku (UAR). Hafez Al-Assad se pridružio grupi nacionalista koji su vjerovali da je Sirija na taj način pripojena Egiptu. Predsjednik Nasser ga je stoga odlučio uhititi, a Tlass je uspio pobjeći i spasiti ženu i sinove Hafeza Al-Assada u Siriji. Nakon udara u 1963. Hafez Al-Assad postaje predsjednik Sirije, a podržava ga Ba'ath stranka socijalističke orijentacije. Tadašnji pukovnik Mustafa Tlass postaje najbliži vojni suradnik Hafeza Al-Assada, a kasnije je postao načelnik Glavnog stožera sirijske vojske (od 1967) i ministar obrane Sirije (1972. – 2004.)

Nakon smrti Hafeza Al-Assada, njegov sin Bashar Al-Assad generala Mustafu Tlassa ostavlja na dužnosti dvije godine, nakon čega napušta Ministarstvo obrane, a 2005. napokon odlazi u mirovinu.

2011. godine, s početkom građanskog rata u Siriji, umirovljeni general Mustafa Tlass se ne slaže u svemu s Basharom Al-Assadom, ali nije prihvatio niti jednu od ideologija islamističkih pobunjenika i odlučio se živjeti u Francuskoj.

Mnogi će postaviti pitanje koliko je pouzdan general Mustafa Tlass, koji je dužnost ministra obrane Sirije obnašao čitave 32 godine, od 1972. do 2004. Po odlasku u mirovinu je napisao memoare u kojima u drugom dijelu svojih “Sjećanja” opisuje sve detalje o radu i djelovanju sirijskog Muslimanskog bratstva i kako je s predsjednik Hafezom Al-Asadom donio odluku da se 1982. konačno obračunaju s njihovim najekstremnijim krilom u Hami.

Veći dio navedenog su potvrdili i britanski novinari i eksperti za Bliski istok, Patrick Seale, kao i poznati kolumnist The Independenta i dopisnik s Bliskog istoka, Robert Fisk. I Hafez i Tlass su tada odlučili da se s Muslimanskim bratstvom u Siriji treba obračunati jednom za sva vremena, što jasno potvrđuje stav umirovljenog generala Tlassa prema islamistima.

Američka obavještajna agencija Stratfor također potvrđuje ovaj dogovor Rusije i Washingtona, te navodi potrebu smjene čelnika sirijskih obavještajnih službi, generala Alia Mamlouka.

Predstavnici sirijske oporbe u Moskvi su tražili smjenu generala Mamlouka, ali su pristali da njegovo mjesto preuzme čovjek koja je prihvatljiv Basharu Al- Assadu.

Stratfor je ranije objavio vijest koju je dobio iz svojih izvora da će to biti netko iz sunitske obitelji Tlass koji su bili u dugogodišnjem savezu s obitelji Al-Assad.

General Mustafa Tlass se izgleda priprema ponovno ući u političku scenu, nakon što je veći dio rata proveo u Parizu. Tlass se u Parizu nije isticao i čekao je pravo vrijeme da se uključi u pregovore. Kao što se vidi, obitelj Tlass ima dugu povijest odnosa s obitelji Al- Assada. Mustafa Tlass je Basharu Al-Assadu pomogao okupiti jaku vojsku i pružiti mu potporu sunita kada je došao na vlast 2000. godine. U pregovorima o budućnosti Sirije Stratfor spominje i sina generala Mustafe Tlassa, Manafa, te da su obojica suniti s još uvijek jakim vezama u sirijskoj vojsci i da imaju kontakte s Assadovom vladom.

Navodno bi Manaf Tlass, po činu brigadni general Sirijske Arapske Vojske koju je napustio u ljeto 2012. (koji se kao i njegov otac nije pridružio nijednoj pobunjeničkoj skupini),  trebao dobiti mjesto ministra obrane u novoj sirijskoj prijelaznoj vladi.

Imena oca Mustafe i sina Manafa Tlassa, obojica bivši generali sirijske vojske koji se nisu okrenuli protiv svoje domovine,  treba upamtiti, jer prvi put kada se pojave u bilo kakvim pregovorima o Siriji, to će značiti da je rusko-iranski plan o mirnom rješenju sukoba u Siriji uspio, što na kraju potvrđuje Rusiji i Iranu nimalo sklona agencija Stratfor.

FOTO: General Mustafa Tlass i Bashar Al-Assad u vrijeme kada je sirijski predsjednik stupio na dužnost, a Tlass obnašao dužnost ministra obrane:

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close