Rusi prijete SAD-u i EU: “Sankcije zbog Ukrajine neće proći bez posljedica”

Stanje u Ukrajini se ne smiruje, a situaciju je dodatno pogoršala odluka o pripojenju Krima Rusiji. Jučer je na Krimu došlo do pucnjave u kojoj su poginula dva vojnika.

Biden: Rusija zbog Krima može očekivati daljnje sankcije

Na rusko pripajanje Krima stigle su brojne reakcije međunarodne zajednice, posebice SAD-a. Američki potpredsjednik Joe Biden za posjeta Varšavi osvrnuo se na rasplet s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

Složili su se da međunarodna zajednica ne može prihvatiti rusku intervenciju na Krimu, koja je zapravo otimačina zemlje, rekao je Biden. Osudio je potez Moskve te poručio da Rusija može očekivati dodatne sankcije od strane SAD-a i Europske Unije nastave li s procesom pripajanja Krima.

Lavrov poručio Kerryju: Sankcije su neprihvatljive

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom tajniku Johnu Kerryju da su zapadne sankcije zbog Krima neprihvatljive i zaprijetio je posljedicama, objavila je u utorak Moskva.

Prema ruskim izvorima dvojica diplomata razgovarala su telefonom nekoliko sati nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao sporazum u Kremlju kojim je ukrajinski Krim postao sastavni dio Rusije unatoč protivljenju Kijeva i Zapada.

Putin je kazao kako ne planira uzeti nijedan drugi dio Ukrajine, a Kerry je kasnije upozorio da bi bilo koji upad u drugi dio Ukrajine bio “velika pogreška” i predstavljao izazivanje međunarodne zajednice.

“Krimski stanovnici demokratski su odlučili u skladu s međunarodnim pravom i Poveljom UN-a što Rusija poštuje i prihvaća”, navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova “dok su sankcije koje su nametnuli SAD i EU neprihvatljive i neće proći bez posljedica”.

Bijela kuća pozvala da se ne kupuju ruske dionice

Bijela kuća u utorak je, sasvim neuobičajeno, pozvala investitore da izbjegavaju ruske dionice u trenutku dok se zaoštrava retorika oko ruske aneksije Krima.

“Ja ne bih, da sam na vašem mjestu, sada ulagao u ruske dionice”, kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney uz osmijeh na konferenciji za novinare.

Ističući da SAD priprema nove sankcije Carney je kazao novinarima da će ruska aneksija dijela ukrajinskog teritorija imati dugoročne posljedice na rusko gospodarstvo.

“Oni će snositi teret sankcija koje smo nametnuli mi i EU”, kazao je Carney.

SAD i EU nametnuli su zabranu putovanja i zamrznuli imovinu nekih ruskih i odbjeglih ukrajinskih dužnosnika optuženih za sudjelovanje u aneksiji Krima čijih je dva milijuna stanovnika ruske nacionalnosti.

OESS: Pripojenje Krima Rusiji je “protivno međunarodnom pravu”

Pripojenje Krima Rusiji “protivno je međunarodnom pravu”, upozorio je izvršni predsjednik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Didier Burkhalter.

“Švicarski ministar vanjskih poslova i predsjednik OESS-a Didier Burkhalter smatra da najnovije mjere koje je u utorak poduzela Ruska Federacija glede statusa Krima predstavljaju kršenje temeljenih obveza OESS-a te nisu u skladu s međunarodnim pravom”, objašnjeno je u priopćenju u noći s utorka na srijedu.

Naglasio je kako događaji u utorak “ne smiju značiti prekid diplomacije u prevladavanju krize”.

“Iskren i pošten dijalog te napori uloženi u izgradnju mostova sada su važniji nego ikada”, piše u priopćenju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u utorak povijesni ugovor kojim se Krim pripaja Rusiji s neposrednim stupanjem na snagu ne obazirući se na sankcije Zapada proglašene prethodnog dana protiv Moskve.

Predstavnici 57 zemalja članica OESS-a moraju se još složiti oko slanja misije u Ukrajinu.

index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close