Kultura

Rusi ne daju Bosni i Hercegovini ni da posudi originalnu Povelju Kulina bana

Iako su bh. vlasti zatražile od Rusije da Bosni i Hercegovini u puno vlasništvo ustupi originalnu Povelju Kulina bana, ruska strana ne samo da to nije dozvolila već se oglušila i na molbu za privremenim posuđivanjem i izlaganjem ovog historijskog dokumenta na prostorima BiH, potvrđeno je za portal Fokus.ba u Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Portal Fokus.ba je kontaktirao i rusku Federalnu agenciju naučnih organizacija, koja u Biblioteci Ruske akademije nauka u Sankt Petersburgu čuva ovaj dokument, ali odgovor o mogućnostima vraćanja Bosni i Hercegovini Povelje Kulina bana nismo dobili.

Povelja Kulina bana ispisana je prije 826 godina, 28. avgusta 1189. godine, rukom bosanskog vladara Kulina bana i od neprocjenjivog je značaja za historiju Bosne i Hercegovine. To je, naime, prvi poznati diplomatski dokument izdan od strane jednog bosanskog vladara vladaru druge države. Kao takav ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog nasljeđa koje bilježi srednjevjekovna Bosna.

Također, Povelja Kulina bana jasno ilustrira živu promociju ljudskih prava i sloboda, tolerancije, otvorenosti i međusobnog uvažavanja u slojevitom multikulturalnom miljeu bh. autentične tradicije. Bosna i Hercegovina je uskraćena za posjedovanje ovog dokumenta u vlastitim arhivskim i kulturno-historijskim riznicama.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović je krajem 2015. godine prilikom sastanka s ruskim ministrom kulture inicirao da se Povelja Kulina Bana vrati Bosni i Herecgovini.

“U drugoj polovini 2016. godine dobili smo odgovor Federalne agencije naučnih organizacija Ruske Federacije u kome se navodi da je Povelju bana Kulina kupio ruski vice-konzul Jeremija Gagić u Dubrovniku kod trgovca duhana 1832. godine te ovim argumentom Federalna agencija naučnih organizacija Ruske Federacije ističe da je Povelja Kulina bana kupljena na zakonskim temeljima i da se nalazi u Biblioteci Ruske Akademije nauka više od 170 godina, kao i da je unijeta u popis osnovne zbirke naučno-istraživačkog Odsjeka rukopisa Biblioteke i time predstavlja vlasništvo Ruske Federacije”, rekla je za Fokus.ba Zorica Rulj, portparol Ministarstva civilnih poslova BiH.

Ministarstvo civilnih poslova se obratilo Federalnoj agencije naučnih organizacija Ruske Federacije i sa molbom da se razmotri mogućnost da se rukopis privremeno izloži u Bosni i Hercegovini.

“Odgovor još nismo dobili. Iskreno se nadamo da će naši argumenti naići na razumjevanje i da će građani BiH imati mogućnost da vide original dokumenta Povelje Kulina bana u Bosni i Hercegovini”, zaključila je Rulj.

fokus.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close