Rukometni Zmajevi pokorili Solun – BiH slavila sa 28:23

U okviru pretkvalifikacija za odlazak na EP u Poljskoj 2016. godine reprezentacija Bosne i Hercegovine je kao gost u Solunu savladala Grčku te napravila korak bliže kvalifikacijama za EP. Prvo poluvrijeme je pripalo našoj reprezentaciji. Sjajno smo otvorili meč serijom od 0:5, a prvi gol smo primili u 8. minuti. Benjamin Burić je bio sjajan na golu, pa je to usporavalo Grke, no i mi smo često u napadu bili bezidejni smo Grcima dozvolili i da se u nekoliko navrata približe na gol zaostatka, ali više nisu mogli, što zahvaljujući Buriću, ali i sjajnoj igri u odbrani naše reprezentacije. U napadu su prvo držali Karačić i Prce, da bi pred kraj poluvremen na terenu bio perspektivni Građan koji je sjajno pogađao ali pokazao zavidnu bobrenost. Poluvrijeme smo završili sa 13:10, ali moglo je biti i više razlike da smo imali više ideja u napadu, ali i manje da su Grci imali rješenja za našu odbranu Benjamin Burića.
Početak drugog dijela donio je manju dominaciju Grčke, ali smo se onda brzo vratili u ritam sa početka meča pa smo do 47. minute napravili “+6” i dalo se naznačiti da idemo ka pobjedi. U posljednjih deset minuta smo odigrali tačno koliko nam je trebalo, imali smo igrača manje u jednom periodu ali nisu nam mogli parirati te smo dokazali da smo bolji i kvalitetniji i sasvim zasluženo slavili. Selektor Marković je mnogo kombinovao i dao priliku mlađim igračima koji su je sjajno iskoristili, i urevanš idemo sa šest golova prednosti.
Naša reprezentacija je povela sa 0:1 golom kapitena Muhameda Toromanovića, a na drugoj strani sjajna odbrana Benjamina Burića i nova prilika za gol Zmajeva.U trećoj minuti prvi sedmerac za našu reprezentaciju koji je izveo Mirsad Terzić, promašio je ali lopta mu se odbila i popularni Terza je pogodio za 0:2. Nakon šest minuta na semaforu u solunskoj dvorani je stajalo 0:5. Prvo je pogodio snalažljivi Ivan Karačić koji je iskoristio nesmotrenost grčke odbrane, onda “šaraf” sjajnog Ovčine, a iz kontre pogađa Mirsad Terzić i to po drugi put na meču.
U osmoj minuti prvi gol za Grke, Alvanos je pogodio za 1:5, a minutu kasnije je i 2:5. Polovinom deset minute sjano se iznad grčke odbrane izdigao Nikola Prce, postigao svoj prvi gol, a rezultat je glasio 2:6. Kosta Savić je zaradio isključenje, a Grci sa sedam metara preko Papadopulosa smanjuju na 3:6. Iako sa igračem manje uspjeli smo postići gol preko sjajnog Prcea, ali Grci brzo vraćaju tri razlike bilo 4:7 u 12. minuti. U 13. minuti sa sedam metara pponovo pogađa Papadopulos ovaj put za “-2”, bilo je 5:7.
Dvije minute smo pravili mnogo grešaka u napadu, ali Benjamin Burić je bio sjajan na golu, i presijecanju lopti u grčkoj kontri. Gol smo postigli nakon tri minute “posta” preko sjajnog Ivana Karačića za 5:8, no Grci se brzo vraćaju na “-2”, 6:8. U 18. minuti prvo isključenje za Grčku koje je zaradio Christo Tsatso, no nismo iskoristili igrača više u prvom napadu, a onda i sljedećem nakon promšaja Grka. Naša nova neuspjela akcija donijela je kontru Papadopulosa koji je pogodio za 7:8, što je animiralo Dragana Markovića da pozove time out. Nakon time outa još jedan bezidejan napad, ali odgovornost je preuzeo Nikola Prce, postigao svoj treći gol za za 7:9.
Grci u svom napadu dobivaju sedmerac a najefikasniji Grk Papadopulos postiže svoj četvrti gol za 8:9, ali Ivan Karačić nam vraća “+2”, 8:10. Kosta Savić je u 23. minuti zaradio svoje drugo isključenje, no na našu sreću Grci su napravili probijanje. Sjajan je gol postigao svoj peti Papadopulos za 9:10, no borbeni i mladi sjajni Građan nam vraća “+2”, 9:11. Benjamin Burić je svojom sedmom odbranom donio priliku da odemo na “+3”, no mi smo ponovo bili bezidejni u napadu te smo ostali bez gola, ali ponovo Benjamin Burić brani i uspio je sakupiti osmu odbranu.
Fenomenalni Faruk Vražalić je sjajno proigrao Elmira Građana za 9:12. Papadopulos je sa sedam metara postigao šesti gol za 10:12, ali Dejan Malinović je perfektno pogodio za 10:13 što je bio konačan rezultat na poluvremenu.
Drugo poluvrijeme počelo je grčkom serijom od 2:1, za njih je dva gola postigao Sanikis, dok je za Zmajeve pogodio Dejan Malinović za 12:14. Nismo iskoristili jedan napad sa igračem više, ali smo ukrali loptu Grcima a Marko Panić je iz kontre pogodio za 12:15. Imali smo napad i za “+4” no nismo pogodili, nego smo dozvolili Grcima da smanje na 13:15. Ali u 36. minuti Duško Čelica pogađa za 13:16, a dvije minute kasnije ponovo je dva razlike za naše Zmajeve jer su Grci pogodili za 14:16, pogodio  je Deligiannis, a isti igrač je pogodio i u 39. minuti kada je smanjio na 15:16. Dva gola prednosti nam je vratio Duško Čelica sjajnim golom sa 15 metara, bilo je 15:17 u 40. minuti, a isti igrač nam nakon kontre donosi “+3”, bilo je 15:18.
Zaustavili smo grčki napad, istrčali smo polukontru a Marko Panić je asistirao Toromanoviću za 15:19. U tim trenucima na terenu je bila jedna potpuno nova postava sa dosta mlađim igračima. Nismo iskoristili dva napada, no Grke je svojom prvom odbranom zaustavio Adam Savića. U 46. minuti svoj treći gol postiže Dejan Malinović koji je pogodio za 15:20, a što je animiralo grčkog selektora Kranakisa da pozove time out. Minuta odmora nije ništa donijela Grcima, već “+6” Zmajeva koji su pogodili preko Građana za 15:21.
U 49. minuti je 16:22, a svoj četvrti gol postiže Nikola Prce koji je zamijenio Duška Čelicu. Sanikis je smanjio na 17:22, a Papadopulos je sa sedam metara smanjio na “-4” na ulasku u posljednjih deset minuta, bilo je 18:22. Seriju od 3:0 Grčke zaključio je Papadopulos svojim osmim golom, a Dragan Marković je u 52. minuti pozvao time out. Nikola Prce je nakon time outa pogodio za 19:23, a benjamin Burić je odbranio sedmerac Papadoplusu, da bi kapiten Muhamed Toromanović pogodio za 19:24. U 56. minuti je bilo 21:26, a pogodio je Dejan Malinović, i to po četvrti put.
Uspjeli su Grci smanjiti na 22:26, a Toromanović nam vraća “+5”. Benjamin Burić je skinuo svoj drugi sedmerac, a Ivan Milas svojim prvim golom nas vodi na 22:28. U posljednjim sekundama sedmerac za Grke koji su pogodili za konačnih 23:28.
Nikola Prce je bio najefikasnji u našim redovima sa pet golova, dok su Toromanović i Malinović dodali po četiri gola. Benjamin Burić je sakupio 15 odbrana. Kod Grčke Papadopulos je postigao osam golova, od toga šest sa sedam metara.

SCsport

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close